Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A Puskás stadion díszvilágítása

Deme László |  1645
1 1 5 (1)

Amikor a volt Népstadion épületére kimondták a halálos ítéletet, a helyére kerülő új stadion kialakítására még többféle variációról lehetett hallani. Két dolog azonban biztosnak tűnt, az új stadion a Puskás nevet fogja viselni, és a jellegzetes lépcsőházi pilonrácsok díszíteni fogják az új építményt is.

Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?

Túróczi József Túróczi Péter |  2322
4 1 5 (4)

Az elmúlt években több gyártóval folytattunk tárgyalásokat. Tíz gyártótól kértünk és kaptunk elemzésre műszaki adatokat, ennek objektív tapasztalatait – a gyártók reklámozása nélkül – szeretnénk megosztani. Előzetesen fő vonalaiban felvázoljuk, hogy mit értünk a hálózat minőségi szolgáltatásánál harmonikus zavarként, és a kompenzálásához hogyan tudunk műszakilag helyesen készüléket választani.

Hibakeresés vésővel és kalapáccsal

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  6325
15 4.5 (10)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Kábeltoldó, távadó, átvezető, csatorna, világítás, szakvásár

Decemberi híreink

Támogatott cikk |  1703
3 5 (3)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakoztatás

Benyák László |  6025
23 4.47 (19)

Mi az a szükséges és elégséges műszaki tartalom, amelyet egy adott felhasználói vezetékhálózat létesítése, átalakítása vagy felújítása során be kell építeni? A szükséges és elégséges műszaki feltételeket, a vonatkozó jogszabályok és a vonatkozó szabványok figyelembevételével kell meghatározni. Az ilyen módon meghatározott műszaki biztonsági szintet sem a tervező, sem a kivitelező nem csökkentheti.

LED-es világítótestek

kb. 2000 lm-es, kerek, mennyezeti, beépített LED-es világítótestek áttekintő táblázata

VL online |  1264

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Elektromosautó-töltőállomás telepítése, üzemeltetése és fenntartása

Kozma László |  2708
4 4.75 (4)

Az elektromosautó-töltőállomás telepítése bonyolult művelet, nagy beruházásigényű tevékenység, és sok odafigyelést igényel, azonban messze könnyebben és gyorsabban üzembe helyezhető, mint egy belső égésű járműveket kiszolgáló állomás.

Karácsonyi nyereményjáték

Beküldési határidő: 2020. január 15.

Támogatott cikk |  3907
2 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja hosszú évekre visszanyúló hagyománya, hogy decemberben játékra invitáljuk olvasóinkat – ezúttal is így teszünk! A nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Vállalkozási szerződés az építőiparban

Dr. Dobos István |  12 208
10 4.8 (10)

A gyakorlatban számtalanszor fordul elő, hogy az építtető, illetve a vállalkozó nem megfelelő szerződést kötnek egymással (vagy akár a vállalkozók az alvállalkozókkal), és a szerződésben vállalt kötelezettségekkel kapcsolatban a felek között a későbbiekben jogvita keletkezik. Ezért szeretnénk iránymutatást adni egy rövid összefoglaló tekintetében az építőiparban dolgozóknak a vállalkozási szerződések legfontosabb szabályiról.

Kéziszerszámok felülvizsgálata

Rátai Attila |  4217
56 1 4.86 (44)

A jogszabályok kötelezően előírják a kéziszerszámok felülvizsgálatát. A cikkben megfogalmazom az ezzel kapcsolatos aggályaimat, de utána azt is leírom, hogy szerintem mi a megoldás – aztán rábízom mindenkire, mit tesz. Szokás szerint, még azt sem mondom, hogy nekem van igazam, de ha már csak annyit elérek, hogy egy kicsit fellazítom azt a megkövesedett, régmúltba visszanyúló talajt, ami a villamos biztonságtechnikát jellemzi hazánkban, már megérte.

Impulzusrelék közös vezérlése

Relés ötletek és trükkök 4.

Porempovics József |  1487
3 4.67 (3)

Az épületek világításának vezérlését a hagyományos alternatív/keresztváltó kapcsolós kivitelezések mellett gyakran impulzusrelékkel oldják meg. Az impulzusrelés megoldás egyik elsőre említhető előnye a kapcsolóssal szemben az egyszerűbb vezetékezés.