Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Impulzusrelék közös vezérlése

Relés ötletek és trükkök 4.

2019/12. lapszám | Porempovics József |  1177 |

Impulzusrelék közös vezérlése

Az épületek világításának vezérlését a hagyományos alternatív/keresztváltó kapcsolós kivitelezések mellett gyakran impulzusrelékkel oldják meg. Az impulzusrelés megoldás egyik elsőre említhető előnye a kapcsolóssal szemben az egyszerűbb vezetékezés.

További, talán még kellemesebb tulajdonságai közé tartozhat a gyors hibakeresés, valamint a módosítás és bővítés lehetősége. Utóbbiak elsősorban a kapcsolószekrénybe telepített, moduláris impulzusrelékre mondható el, hiszen ekkor minden vezeték egy helyre fut be. A kapcsolószekrénybe telepített moduláris, elektronikusan működő impulzusrelék ráadásul jóval csendesebbek, mint elektromechanikus társaik – a süllyesztett telepítésű változatokról nem is beszélve, melyek „csattanását” még a fal is kellemetlenül felerősítheti. A moduláris impulzusrelékben használt kompakt relék kapcsolásának hangja jellemzően csupán egy halk kattanás.

A több impulzusreléből álló világításvezérlésnél gyakori igény az impulzusrelék közös vezérlése. Ennek több oka is lehet, ilyen pl. egyszerre lekapcsolni mindent távozáskor az egész lakásban, vagy a világítás közös be-ki kapcsolás az egyterű nappali-ebédlő-konyha felépítésű helyiségben. Léteznek olyan impulzusrelék, melyek rendelkeznek közös vezérlőbemenetekkel, így ezeknél nincs szükség semmilyen trükkre a közös be- vagy kikapcsoláshoz. Más a helyzet, ha nem ilyen impulzusrelét telepítenek vagy telepítettek. A következőkben a közös vezérlőbemenettel nem rendelkező, elektronikus impulzusrelék közös vezérlésére mutatunk be ötleteket, kapcsolási rajzokat.

Figyelem! A cikkekben bemutatott megoldások elvi kapcsolási rajzokkal vannak illusztrálva, melyekben a többszöri ellenőrzés vagy műhely körülmények közötti teszt ellenére is lehetnek hibák. Adott feladatra való alkalmasságuk ellenőrzése, esetleges módosítása a telepítő feladata és felelőssége! A szerző és a kiadó nem vállal felelősséget a bemutatott elvi megoldások felhasználásából eredő károkkal és egyéb problémákkal kapcsolatban.

A cikk még 12 556 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika