Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Impulzusrelék közös vezérlése

Relés ötletek és trükkök 4.

2019. december 9. | Porempovics József |  764 |

Impulzusrelék közös vezérlése

Az épületek világításának vezérlését a hagyományos alternatív/keresztváltó kapcsolós kivitelezések mellett gyakran impulzusrelékkel oldják meg. Az impulzusrelés megoldás egyik elsőre említhető előnye a kapcsolóssal szemben az egyszerűbb vezetékezés.

További, talán még kellemesebb tulajdonságai közé tartozhat a gyors hibakeresés, valamint a módosítás és bővítés lehetősége. Utóbbiak elsősorban a kapcsolószekrénybe telepített, moduláris impulzusrelékre mondható el, hiszen ekkor minden vezeték egy helyre fut be. A kapcsolószekrénybe telepített moduláris, elektronikusan működő impulzusrelék ráadásul jóval csendesebbek, mint elektromechanikus társaik – a süllyesztett telepítésű változatokról nem is beszélve, melyek „csattanását” még a fal is kellemetlenül felerősítheti. A moduláris impulzusrelékben használt kompakt relék kapcsolásának hangja jellemzően csupán egy halk kattanás.

A több impulzusreléből álló világításvezérlésnél gyakori igény az impulzusrelék közös vezérlése. Ennek több oka is lehet, ilyen pl. egyszerre lekapcsolni mindent távozáskor az egész lakásban, vagy a világítás közös be-ki kapcsolás az egyterű nappali-ebédlő-konyha felépítésű helyiségben. Léteznek olyan impulzusrelék, melyek rendelkeznek közös vezérlőbemenetekkel, így ezeknél nincs szükség semmilyen trükkre a közös be- vagy kikapcsoláshoz. Más a helyzet, ha nem ilyen impulzusrelét telepítenek vagy telepítettek. A következőkben a közös vezérlőbemenettel nem rendelkező, elektronikus impulzusrelék közös vezérlésére mutatunk be ötleteket, kapcsolási rajzokat.

Figyelem! A cikkekben bemutatott megoldások elvi kapcsolási rajzokkal vannak illusztrálva, melyekben a többszöri ellenőrzés vagy műhely körülmények közötti teszt ellenére is lehetnek hibák. Adott feladatra való alkalmasságuk ellenőrzése, esetleges módosítása a telepítő feladata és felelőssége! A szerző és a kiadó nem vállal felelősséget a bemutatott elvi megoldások felhasználásából eredő károkkal és egyéb problémákkal kapcsolatban.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ReléVezérléstechnika