Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?

2019/12. lapszám | Túróczi József Túróczi Péter |  2288 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?

Az elmúlt években több gyártóval folytattunk tárgyalásokat. Tíz gyártótól kértünk és kaptunk elemzésre műszaki adatokat, ennek objektív tapasztalatait – a gyártók reklámozása nélkül – szeretnénk megosztani. Előzetesen fő vonalaiban felvázoljuk, hogy mit értünk a hálózat minőségi szolgáltatásánál harmonikus zavarként, és a kompenzálásához hogyan tudunk műszakilag helyesen készüléket választani.

Mi a harmonikus zavar?

Bizonyított tény, hogy az ún. „nemlineáris” elemek – ilyen minden elektronikai teljesítményszabályozó (frekvenciaváltós hajtás), az informatikai rendszerek, sőt a LED-fényforrások is – alkalmazása torzítja a hálózati áram jelalakját. A zavar a Fourie-sorfejtés szerint úgy értelmezhető, mintha a hálózaton 2, 3, 4….50-szer nagyobb frekvenciájú áramok (harmonikuszavar-áram, jelölése: Ih) is mérhetőek lennének. A névleges frekvencia többszörösét mutató szám a „harmonikus rendszám”, amely viszont nem valóságos frekvenciát jelent.

A cikk még 24 844 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FrekvenciaszabályozásMeddő teljesítmény

Kapcsolódó