Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Milyen áram-védőkapcsolót használjunk az elektromosautó-töltőállomásokban?

Kozma László |  10 989
16 1 4.79 (14)

Rendszeres olvasóink emlékezhetnek rá, hogy a Villanyszerelők Lapja hasábjain az elektromos autózás témakörében már többször értekeztünk az életvédelmi relé kérdéseiről. Sokakat megoszt a téma, pedig a szabványok egyértelműen fogalmaznak és foglalnak állást. Persze tudjuk, a szabványok alkalmazása nem feltétlenül kötelező, de minimum tudni kell róluk és érdemes megfogadni az ott leírtakat. Nézzük meg, hogy alakul mostanában a követelmény ezen a területen, mik a trendek és elvárások, illetve mi a gyakorlat.

Új szalagföldelő-bilincs az OBO-tól

Robbanásveszélyes környezetben alkalmazható

Támogatott cikk |  2531
1 5 (1)

A szalagföldelő-bilincsek az OBO legkedveltebb termékei közé tartoznak. Mindeddig azonban csak olyan kül- vagy beltéri környezetben lehetett ezeket alkalmazni, ahol nem kellett robbanásveszéllyel számolni.

Biogázüzem tűzvédelmének műszaki követelményei

Robbanásbiztonság-technika V.

Parádi Ervin |  2949
1 5 (1)

Bár az előző cikkemben megígértem, hogy a mechanikus berendezésekkel fogom folytatni, engedjék meg, hogy eltérjek ettől. Ennek oka maga az élet, mivel az elmúlt időszakban intenzívebben kellett foglalkoznom biogázos technológiai rendszerekkel.

SENTRON 3VA kompakt megszakító a Siemenstől

Biztonságos és hatékony energiaelosztás

Támogatott cikk |  1120

Napjainkban az energetikai szektor folyamatosan változik, hiszen a globális trendek kihívásai mellett az üzembiztonság, illetve a költség- és energiahatékonyság elvárásainak is meg kell felelnie.

Mérési nehézségek és megoldási javaslatok

Napcellás rendszerek termográfiai állapotfelmérése III.

Rahne Eric |  2107
2 5 (2)

Amilyen széles lehetőségek nyílnak a szigetüzemű rendszerek vagy fotovoltaikus erőművek állapotfelmérésében és karbantartásának megszervezésében a termográfia lehetőleg rendszeres alkalmazásával, olyan sok nehézség is adódik a mérések megvalósítása során. Néhány jelentősebb problémára térünk ki a cikkünkben, egyben tanácsokat adva az adódó mérési hibák mértékének minimalizálására.

IP-csőkamerák

4-5 megapixeles, fix optikás IP-csőkamerák áttekintő táblázata

VL online |  907
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

IP-kamerák és IP-alapú megfigyelőrendszerek

Patak Tamás |  1217

A Villanyszerelők Lapja hasábjain az elmúlt években átfogó cikksorozatban jártuk körbe a biztonságtechnikai rendszerek témakörét, így az e havi áttekintő táblázatunkat kísérő cikkünkben csak a legfontosabb paraméterekről ejtünk szót. Akit mélyebben érdekel a téma, azok lapozzák fel korábbi lapszámainkat vagy keressék meg a témában íródott cikkeinket a honlapunkon.

Átalakítási ötletek meglévő vezetékezéshez

Világításszabályozás III.

Porempovics József |  1820
7 4.5 (6)

A hagyományos vezetékezéssel szerelt világításvezérlések nagy része egyszerű egypólusú kapcsolóval, esetleg a több helyről vezérléshez alternatív kapcsolókkal van szerelve. A LED-fényforrások elterjedésével lassan minden háztartásban lecserélésre kerülnek a forgalomból, gyártásból kikerülő normál- és halogénizzók.

Érthetően a hálózati zavarokról

Túróczi József Túróczi Péter |  2001
6 4.8 (5)

Cikkünk célja, hogy valós problémaként beszéljünk a villamos elosztóhálózaton fellépő és terjedő ún. „vezetett” zavarokról. Ezeket legtöbbször a hagyományos megközelítéssel, gondolkozással nem magyarázható káros hatásairól ismerhetjük fel. Legfontosabb ismertető elemük a rövid ideig tartó, hagyományos műszerekkel nem azonosítható, sztochasztikus (véletlenszerű) megjelenésű, „fantom” zavarok kialakulásának jelensége.

50 éve a nemzetközi, 20 éve a hazai piacon

Támogatott cikk |  1429
1 5 (1)

Ötven év: egy független családi tulajdonban lévő francia vállalat, amely ma globális szinten piacvezető szerepet tölt be a villamos termékek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások B2B forgalmazásában. 46 000 munkatárssal, 22,4 milliárd euró éves forgalommal, 170 operatív leányvállalata és 2800 telephelye révén 44 országban van jelen.

MSZ HD 60364-6

Navigálás a változó előírások tengerében 68.

Rátai Attila |  4464
10 4.88 (8)

A legutóbbi lapszámainkban elkezdtük az MSZ HD 60364-6 2007 és 2017 szabvány ismertetését, ezt folytatjuk jelen cikkünkben. A villanyszerelés egyik nélkülözhetetlen szabványáról van szó, hiszen kötelezően alkalmazandó, használatát több jogszabály is előírja. Írásunkban mind a két szabványról részletesen írunk, megvizsgálva a különbségeket és a változásokat, amelyeket érdemes megjegyezni.

Elosztószekrény, redőnyvezérlő, érintésvédelmi műszer...

Júniusi híreink

Támogatott cikk |  1574

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, ezúttal a Sonel, a Schrack, a Tracon, a Satel , az ELKO EP és a Daniella híreit kínálva.