Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

MSZ HD 60364-6

Navigálás a változó előírások tengerében 68.

2019. június 12. | Rátai Attila |  1923 |

MSZ HD 60364-6

A legutóbbi lapszámainkban elkezdtük az MSZ HD 60364-6 2007 és 2017 szabvány ismertetését, ezt folytatjuk jelen cikkünkben. A villanyszerelés egyik nélkülözhetetlen szabványáról van szó, hiszen kötelezően alkalmazandó, használatát több jogszabály is előírja. Írásunkban mind a két szabványról részletesen írunk, megvizsgálva a különbségeket és a változásokat, amelyeket érdemes megjegyezni.

Első ellenőrzés

A C melléklet útmutatót ad a 61. fejezet szabályainak alkalmazásához – csak a 2007-esben.

Általános előírások

Minden villamos berendezést, az észszerű megvalósíthatóság határain belül, a szerelése alatt és annak befejezése után, az üzemszerű használatba vétele előtt ellenőrizni kell. Az 5-51. rész 514.5. fejezete szerinti információkat és az első ellenőrzéshez szükséges további információkat az ellenőrzést végző személy rendelkezésére kell bocsátani.

Az első ellenőrzésnek magában kell foglalnia az eredmények összehasonlítását a vonatkozó kritériumokkal annak megerősítésére, hogy a HD 60364 követelményei teljesülnek. Óvintézkedéseket kell tenni annak biztosítására, hogy az ellenőrzés eljárása ne veszélyeztesse a személyeket és az állatállományt, és még hibás áramkör esetén se okozza a vagyontárgyak és a villamos szerkezetek károsodását.

Egy meglévő berendezés bővítése vagy átalakítása esetén ellenőrizni kell, hogy a bővítés és az átalakítás megfelel a HD 60364-nek, és nem csökkenti az eredeti berendezés biztonságát. A 2017-es hozzáteszi: hogy a meglévő berendezés nem csökkenti az új berendezés biztonságát. (Csak a 2007-es hozzáteszi: Az újra felhasznált villamos szerkezetekre lásd az E mellékletet.) Az első ellenőrzést csak az arra feljogosított, szakképzett személy végezheti. (A személyek és vállalatok minősítésére vonatkozó követelmények nemzeti hatáskörbe tartoznak.) Magyarországon ilyen rendelkezés egyelőre nincsen.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

MSZ HD 60364Szabványok