Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új szalagföldelő-bilincs az OBO-tól

Robbanásveszélyes környezetben alkalmazható

2019. június 12. | támogatott cikk |  1735 | |

Új szalagföldelő-bilincs az OBO-tól

A szalagföldelő-bilincsek az OBO legkedveltebb termékei közé tartoznak. Mindeddig azonban csak olyan kül- vagy beltéri környezetben lehetett ezeket alkalmazni, ahol nem kellett robbanásveszéllyel számolni.

Robbanásveszélyes környezetben a potenciálkiegyenlítésre alkalmazott szerkezeteknél – függetlenül attól, hogy azok áramütés elleni védelemre, technológiai célokra vagy villámvédelmi potenciálkiegyenlítésre szolgálnak – ügyelni kell arra, hogy ne keletkezhessenek gyújtóképes szikrák, kisülések. Erre tekintettel a csőrendszerek potenciálkiegyenlítése mindeddig jellemzően hegesztéssel vagy menetes hüvellyel készült. Ezek a műszaki megoldások azonban időigényesek és költségesek, valamint helyszíni kivitelezésük is körülményes. Az OBO Bettermann új, „EX BES” sorozatjelű szalagföldelő-bilincsei azonban lehetővé teszik a szerkezetek gyors és egyszerű potenciálkiegyenlítő bekötését a legkedvezőtlenebb környezeti feltételek esetén is.

Az EX BES szalagföldelő-bilincsei teljesítik a megkövetelt gyújtószikra-mentességre vonatkozó követelményeket, amint azt az MSZ EN 62561-1 szabvány alapján, az IIC csoportba sorolt robbanásveszélyes gázkeverék-atmoszférában elvégzett bevizsgálásuk is igazolja. E minősítésnek megfelelően minden robbanási csoportban – a IIB és a IIA csoportban is – alkalmazhatóak potenciálkiegyenlítésre. A termékek az MSZ EN 62561-1 szabvány szerinti H osztálynak megfelelő igénybevételre – azaz 100 kA villámáram vezetésére – alkalmasak, beépítésük bel- és kültéren egyaránt lehetséges. A bilincsek 6 és 500 mm közötti külső keresztmetszetű csövek bekötésére használhatóak, felszerelésük egyszerű, mindössze egyetlen feszítőszalag segítségével történik. A bilincstest formája mechanikusan akadályozza a maximális meghúzási nyomaték túllépését, ezáltal a bilincs hibás szerelése elkerülhető.

Az új, EX BES szalagföldelő-bilincsek kiegészítik az OBO kínálatában már korábban megjelent EX PAS potenciálkiegyenlítő sínt, és együttesen lehetőséget biztosítanak a robbanásveszélyes területek gyújtószikramentes potenciálkiegyenlítésére. Az EX PAS sín és az EX BES bilincsek minősítése egymástól független, a termékek az MSZ EN 60079-14 szerinti ½1 és 2/22 Ex-zónákban egyaránt alkalmazhatóak. Kiválóan felhasználhatóak a vegyi- és gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, autóiparban, biogázüzemekben és szennyvíztelepeken csakúgy, mint az olaj- és gázipar területén.

OBO


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem