Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Érthetően a hálózati zavarokról

2019/6. lapszám | Túróczi József Túróczi Péter |  1901 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Érthetően a hálózati zavarokról

Cikkünk célja, hogy valós problémaként beszéljünk a villamos elosztóhálózaton fellépő és terjedő ún. „vezetett” zavarokról. Ezeket legtöbbször a hagyományos megközelítéssel, gondolkozással nem magyarázható káros hatásairól ismerhetjük fel. Legfontosabb ismertető elemük a rövid ideig tartó, hagyományos műszerekkel nem azonosítható, sztochasztikus (véletlenszerű) megjelenésű, „fantom” zavarok kialakulásának jelensége.

Elsőként azokat a hatályos szabványokat és szakmai előírásokat vizsgáljuk, melyek a villamosenergia-rendszer ellátását jelentősen befolyásoló anomáliák, a véletlenszerű események leírói. Kövessük végig a zavarokkal foglalkozó szabványok szerepét a beruházási feladat kiírásától, a tervezésen és a kivitelezésen át az üzemeltető részére történő átadásig. A könnyebb érthetőség kedvéért jelentős egyszerűsítéseket, „hétköznapi” elnevezéseket alkalmaztunk, magasan képzett szakemberek számára inkább a szerzők Mérnök Kamarán belüli előadását ajánljuk.

Általában ismert, hogy a villamos hálózat műszaki paramétereit 1991-től a CENELEC 50160 szabvány honosításával az MSZ EN 50160 szabvány definiálja.

A cikk még 18 002 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FázisjavításMeddő teljesítményMéréstechnikaUPS