Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Érthetően a hálózati zavarokról

2019. június 12. | Túróczi József Túróczi Péter |  962 |

Érthetően a hálózati zavarokról

Cikkünk célja, hogy valós problémaként beszéljünk a villamos elosztóhálózaton fellépő és terjedő ún. „vezetett” zavarokról. Ezeket legtöbbször a hagyományos megközelítéssel, gondolkozással nem magyarázható káros hatásairól ismerhetjük fel. Legfontosabb ismertető elemük a rövid ideig tartó, hagyományos műszerekkel nem azonosítható, sztochasztikus (véletlenszerű) megjelenésű, „fantom” zavarok kialakulásának jelensége.

Elsőként azokat a hatályos szabványokat és szakmai előírásokat vizsgáljuk, melyek a villamosenergia-rendszer ellátását jelentősen befolyásoló anomáliák, a véletlenszerű események leírói. Kövessük végig a zavarokkal foglalkozó szabványok szerepét a beruházási feladat kiírásától, a tervezésen és a kivitelezésen át az üzemeltető részére történő átadásig. A könnyebb érthetőség kedvéért jelentős egyszerűsítéseket, „hétköznapi” elnevezéseket alkalmaztunk, magasan képzett szakemberek számára inkább a szerzők Mérnök Kamarán belüli előadását ajánljuk.

Általában ismert, hogy a villamos hálózat műszaki paramétereit 1991-től a CENELEC 50160 szabvány honosításával az MSZ EN 50160 szabvány definiálja.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FázisjavításMeddő teljesítményMéréstechnikaUPS