Villanyszerelők Lapja

Túróczi Péter

üzemmérnök

 189 | |

Túróczi Péter cikkei

Túróczi Péter

Hogyan válasszunk harmonikus szűrőt?

2019. december 9. |  843
Társszerző: Túróczi József
3 1 5 (3)

Az elmúlt években több gyártóval folytattunk tárgyalásokat. Tíz gyártótól kértünk és kaptunk elemzésre műszaki adatokat, ennek objektív tapasztalatait – a gyártók reklámozása nélkül – szeretnénk megosztani. Előzetesen fő vonalaiban felvázoljuk, hogy mit értünk a hálózat minőségi szolgáltatásánál harmonikus zavarként, és a kompenzálásához hogyan tudunk műszakilag helyesen készüléket választani.

Túróczi Péter

Hogyan rontsuk el a hálózatot

2019. október 14. |  3412
Társszerző: Túróczi József
3 4.67 (3)

Kezdjük néhai középiskolai tanárom, Székely Herbert kedvenc mondásával, miszerint a természet mindig jobban tudja önöknél a fizikát! Most egy gyakorlati példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy mi történik, ha tudatlanságból vagy az üzlet fenntartása érdekében megsértjük a fizika törvényszerűségeit.

Túróczi Péter

Érthetően a hálózati zavarokról

2019. június 12. |  412
Társszerző: Túróczi József
3 5 (2)

Cikkünk célja, hogy valós problémaként beszéljünk a villamos elosztóhálózaton fellépő és terjedő ún. „vezetett” zavarokról. Ezeket legtöbbször a hagyományos megközelítéssel, gondolkozással nem magyarázható káros hatásairól ismerhetjük fel. Legfontosabb ismertető elemük a rövid ideig tartó, hagyományos műszerekkel nem azonosítható, sztochasztikus (véletlenszerű) megjelenésű, „fantom” zavarok kialakulásának jelensége.

Harmonikus zavarok a villamosenergia-felhasználás gyakorlatában

2014. április 18. |  7899
Társszerző: Túróczi József
2 5 (1)

Az 1991. évi bevezetésétől kezdve komoly szakmai fenntartások és bizonytalan beavatkozások kísérik annak tényét, hogy az MSZ EN 50160 és a HD 60364 (MSZ 2364) szabványok, valamint az MSZ 61000 szabvány és a G5/4 ajánlásai egyaránt meghatározzák az elvárásokat, és ajánlásokat tesznek a harmonikus zavarokkal kapcsolatban. A cikk egy nagyfogyasztónál végzett vizsgálat eredményeire alapozva foglalja össze az erősáramú szakemberek számára a legfontosabb tapasztalatokat.