Villanyszerelők Lapja

Villanyszerelők Lapja 2014. április

 • Mi van veled, okos mérés?

  2009-ben még azt írtuk a Villanyszerelők Lapja hasábjain, hogy az okos fogyasztásmérés egy olyan új technológiai irányzatot jelent, amely belátható időn belül a háztartások meghatározó részét fogja érinteni, sőt, napi szinten befolyásolja majd a villanyszerelő vállalkozók, a villamosenergia-szolgáltatók működésének jogszabályi keretét és gyakorlatát is.

 • Ingyenes lakossági felülvizsgálat

  A lakosságra leselkedő otthoni veszélyforrások között – az esetek gyakoriságának és a folyamatos tájékoztatás ellenére sem csökkenő számának köszönhetően – egyértelműen a szén-monoxid okozta mérgezések állnak az első helyen. A villamos szakemberek (és a tűzoltók) jól tudják, hogy hasonló mértékű veszélyforrást jelent az elektromos áram is, amellyel kapcsolatban általában a felelőtlen viselkedés számlájára írják a tragédiákat, pedig a hazai lakásállomány döntő részénél időzített bombaként ketyeg az életveszélyes elektromos hálózat.

 • Vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk.-ban I.

  Számos újságcikk foglalkozott már a vezető tisztségviselők növekvő felelősségével. A rövidebb tájékoztatók csupán arról szóltak, hogy 2014. március 15-étől, az új Ptk. hatálybalépésétől az ügyvezetők, üzletvezetők saját vagyonukkal is felelnek a cég tartozásaiért.

 • Harmonikus zavarok a villamosenergia-felhasználás gyakorlatában

  Az 1991. évi bevezetésétől kezdve komoly szakmai fenntartások és bizonytalan beavatkozások kísérik annak tényét, hogy az MSZ EN 50160 és a HD 60364 (MSZ 2364) szabványok, valamint az MSZ 61000 szabvány és a G5/4 ajánlásai egyaránt meghatározzák az elvárásokat, és ajánlásokat tesznek a harmonikus zavarokkal kapcsolatban. A cikk egy nagyfogyasztónál végzett vizsgálat eredményeire alapozva foglalja össze az erősáramú szakemberek számára a legfontosabb tapasztalatokat.

 • 230V-os LED fényforrásokhoz is alkalmas fényerőszabályozók áttekintő táblázata

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat

 • 230 V-os LED dimmerek

  A világításra használt LED-es fényforrások (köznapi nevén LED izzók, égők, körték stb.) megjelenésekor ezek fényerőszabályozása még kicsit viccesnek tűnt, hiszen teljesítményükben elmaradtak a hagyományos fényforrásoktól – nem igazán volt szükség lejjebb venni a fényerősséget.

 • MSZ 1 3207 :2000 - navigálás a változó előírások tengerében XVIII. 3. rész

  Az MSZ 1 3207 :2000 (0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége) szabványt elemezgető cikksorozatunk utolsó részéhez értünk. Van még miről beszélnünk, úgyhogy rögtön a közepébe – pontosabban a harmadik harmadába csapunk.

 • Gyorstöltő-háború

  Napjainkban, az elektromos mobilitás hajnalán, mikor a figyelem az újonnan bemutatott elektromos gépjárművekre terelődik, mint a BMW i3 vagy a Tesla Model S, érdemes odafigyelni a háttérben zajló eseményekre is.

 • LED-es közvilágítási lámpatestekkel szemben támasztott elvárások és a trendek változása

  A 2014 februári LED-konferencián elhangzott előadásomban arra kerestem érzékletes példákat, hogy az első, 5 évvel ezelőtti LED-konferencia óta milyen feltevések születtek, illetve dőltek meg vagy módosultak a LED-technológiával kapcsolatban. Vajon az elmúlt években megszerzett tapasztalatok inkább alátámasztották a szakmai koncepciókat és a széles közönség csodavárását, esetleg csak részben, vagy egyáltalán nem?

 • Egyszerű megoldások gyakori feladatokhoz II. - Automatikus fázisválasztó biztonsági időzítéssel Automatikus hideg RESET – „lefagyás” utáni újraindítás

  A cikksorozat második részében folytatjuk a diszkrét vezérlőeszközökkel megoldható, viszonylag egyszerű feladatok kapcsolási rajzainak bemutatását. A megoldások legtöbbször konkrét problémákhoz készültek, de kis továbbgondolással és a logikai folyamatok módosításával más feladatokhoz is jól jöhetnek, mint ötletadó kiindulási pontok.