Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. április

Mi van veled okosmérés?

Dr. Morva György Fábián Attila |  8897
1

2009-ben még azt írtuk a Villanyszerelők Lapja hasábjain, hogy az okos fogyasztásmérés egy olyan új technológiai irányzatot jelent, amely belátható időn belül a háztartások meghatározó részét fogja érinteni, sőt, napi szinten befolyásolja majd a villanyszerelő vállalkozók, a villamosenergia-szolgáltatók működésének jogszabályi keretét és gyakorlatát is.

Ingyenes lakossági felülvizsgálat

Fülöp Miklós |  3822

A lakosságra leselkedő otthoni veszélyforrások között – az esetek gyakoriságának és a folyamatos tájékoztatás ellenére sem csökkenő számának köszönhetően – egyértelműen a szén-monoxid okozta mérgezések állnak az első helyen. A villamos szakemberek (és a tűzoltók) jól tudják, hogy hasonló mértékű veszélyforrást jelent az elektromos áram is, amellyel kapcsolatban általában a felelőtlen viselkedés számlájára írják a tragédiákat, pedig a hazai lakásállomány döntő részénél időzített bombaként ketyeg az életveszélyes elektromos hálózat.

Vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk.-ban

Dr. Jámbor Attila |  8678

Számos újságcikk foglalkozott már a vezető tisztségviselők növekvő felelősségével. A rövidebb tájékoztatók csupán arról szóltak, hogy 2014. március 15-étől, az új Ptk. hatálybalépésétől az ügyvezetők, üzletvezetők saját vagyonukkal is felelnek a cég tartozásaiért.

Harmonikus zavarok a villamosenergia-felhasználás gyakorlatában

Túróczi József Túróczi Péter |  9555
2 5 (1)

Az 1991. évi bevezetésétől kezdve komoly szakmai fenntartások és bizonytalan beavatkozások kísérik annak tényét, hogy az MSZ EN 50160 és a HD 60364 (MSZ 2364) szabványok, valamint az MSZ 61000 szabvány és a G5/4 ajánlásai egyaránt meghatározzák az elvárásokat, és ajánlásokat tesznek a harmonikus zavarokkal kapcsolatban. A cikk egy nagyfogyasztónál végzett vizsgálat eredményeire alapozva foglalja össze az erősáramú szakemberek számára a legfontosabb tapasztalatokat.

230V-os LED fényforrásokhoz is alkalmas fényerőszabályozók áttekintő táblázata

netadmin |  3385

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat

230 V-os LED dimmerek

Porempovics József |  4234
1 4 (1)

A világításra használt LED-es fényforrások (köznapi nevén LED izzók, égők, körték stb.) megjelenésekor ezek fényerőszabályozása még kicsit viccesnek tűnt, hiszen teljesítményükben elmaradtak a hagyományos fényforrásoktól – nem igazán volt szükség lejjebb venni a fényerősséget.

MSZ 13207:2000 – 3. rész

Navigálás a változó előírások tengerében XVIII.

Rátai Attila |  41 360
7 5 (6)

Az MSZ 13207 :2000 (0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége) szabványt elemezgető cikksorozatunk utolsó részéhez értünk. Van még miről beszélnünk, úgyhogy rögtön a közepébe – pontosabban a harmadik harmadába csapunk.

Gyorstöltő-háború

Elektromosautó-töltők

Olaszi Bálint |  5524

Napjainkban, az elektromos mobilitás hajnalán, mikor a figyelem az újonnan bemutatott elektromos gépjárművekre terelődik, mint a BMW i3 vagy a Tesla Model S, érdemes odafigyelni a háttérben zajló eseményekre is.

LED-es közvilágítási lámpatestekkel szemben támasztott elvárások és a trendek változása

Szőke Tamás |  7663

A 2014 februári LED-konferencián elhangzott előadásomban arra kerestem érzékletes példákat, hogy az első, 5 évvel ezelőtti LED-konferencia óta milyen feltevések születtek, illetve dőltek meg vagy módosultak a LED-technológiával kapcsolatban. Vajon az elmúlt években megszerzett tapasztalatok inkább alátámasztották a szakmai koncepciókat és a széles közönség csodavárását, esetleg csak részben, vagy egyáltalán nem?

Egyszerű megoldások gyakori feladatokhoz II.

Fázisválasztó biztonsági időzítéssel és automatikus hideg RESET – „lefagyás” utáni újraindítás

Porempovics József |  7264
1 5 (1)

A cikksorozat második részében folytatjuk a diszkrét vezérlőeszközökkel megoldható, viszonylag egyszerű feladatok kapcsolási rajzainak bemutatását. A megoldások legtöbbször konkrét problémákhoz készültek, de kis továbbgondolással és a logikai folyamatok módosításával más feladatokhoz is jól jöhetnek, mint ötletadó kiindulási pontok.