Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fábián Attila

 237 | |

Fábián Attila cikkei

Fábián Attila

Napelemes varroda Pécsen

2014. május 12. |  1534

Az országban működő kevés varroda közül az Edison utcában található létesítmény egyedülálló az országban. Április elejétől ugyanis kizárólag napelemekkel termelik meg a varroda és a szabászat számára szükséges elektromos energiát.

Mi van veled, okos mérés?

2014. április 18. |  6484
Társszerző: Dr. Morva György
1

2009-ben még azt írtuk a Villanyszerelők Lapja hasábjain, hogy az okos fogyasztásmérés egy olyan új technológiai irányzatot jelent, amely belátható időn belül a háztartások meghatározó részét fogja érinteni, sőt, napi szinten befolyásolja majd a villanyszerelő vállalkozók, a villamosenergia-szolgáltatók működésének jogszabályi keretét és gyakorlatát is.

Sötét ügyek Esztergomban

2013. december 11. |  2214

Napi híreket olvasva az embernek önkéntelenül is az jut eszébe, hogy Esztergomban össznépi hobbi a lámpakapcsolgatás, de az eseményeket lecsupaszítva és azok mögé nézve az derül ki, hogy nem történt mást, mint hogy egy súlyosan eladósodott város nem akart fizetni egy indokolatlanul drága szolgáltatásért, amit most egy olcsóbbra cserélt.

Valami bűzlik Komlón!

2013. december 4. |  5267

Valami bűzlik Komlón!

2013. november 14. |  3599
1

„Száz új munkahelyet teremt a komlói napelemgyár”, „Tíz hónapot késik a komlói napelemgyártó üzem átadása”, „Újabb határidő a napelemgyárnak”, „Jelzálog került a félkész napelemgyárra”. Szalagcímek az elmúlt bő két és fél évből, amelyekből pillanatok alatt körvonalazódik a komlói napelemgyár elfuserált történetének gerince.

Hova tűnt közel 1000 millió forint Győrben?

2013. szeptember 16. |  3262

Demonstrációt tartottak a győri székhelyű Raabvill Villanyszerelő Kft. károsult alvállalkozóinak képviselői augusztus 16-án Győrött a városháza előtt, mert a követeléskezelő szerint a közel 200 alvállalkozónak összesen 1 milliárd forinttal tartozik a társaság.A résztvevők forgalomlassító megmozdulásként autóikkal a győri városháza előtt sorakoztak fel. A demonstráció ideje alatt a követeléskezelő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, Szabó Bálint sajtótájékoztatót tartott, majd utána petíciót adtak át Borkai Zsolt győri polgármesternek, melyben arra kérték a politikust, hogy kezdeményezze a vonatkozó jogszabályok szigorítását, „a jogszabályi kiskapuk bezárását” az Országgyűlésben. Szabó a magyar körbetartozások iskolapéldájaként mutatja be az esetet.

 

Egy áramlopás margójára: két bűntett egy helyen

2013. július 2. |  2536

Színesfémtolvajok által okozott milliós károk, országosan, éves szinten 20-25 milliárd forintra becsült ellopott villamos energia: a megszokott főcímek elkeserítő valóságot takarnak. A most következő történet is illik a sorba, azonban a kép annyival árnyaltabb, hogy a lopás elkövetői nem a kerítésen átmászó ismeretlenek, hanem a falakon belül otthonosan mozgó tettesek, akiknek a kezén, furcsa módon, mégsem kattan a bilincs.

Ház a domboknál

2013. február 13. |  3610
1 5 (1)

Történetünk főszereplője egy olyan rendszert próbált megvalósítani, ami egy kisebb családi ház takarékos energiaellátását biztosítja, és hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető.

Fábián Attila

Óriásfények takarásában - a Népstadion fényének őrzője

2012. november 9. |  6043
Társszerző: Fülöp Miklós

A villanyszerelő kollégákat bemutató rovatunkban ezúttal egy szokatlan kettős portré következik, amelyben főhősünk mellett megismerhetjük hazánk nemzeti arénájának, a Puskás Ferenc Stadionnak a történetét is, hiszen Rácz Nándor portréja egyet jelent a stadion utóbbi negyedszázadnak történetével. Egy meleg nyári napon érkezünk a Népstadionhoz, amelyet éppen 10 éve kereszteltek át az egykori világhíres labdarúgó, Puskás Ferenc nevére. A sportkomplexum eléggé elhagyatottnak tűnik, ami nem meglepő, hiszen hosszú évek óta nem hallani biztató híreket felőle. A portás a műhelyek felé irányít minket, és a kezével mutatja, hogy merre találjuk riportalanyunk irodáját.

Rendszerszintű zavarok várhatóak Kelet-Európában

2012. október 30. |  139

A Németország felől Kelet-Európába érkező, szélenergia alapon előállított villamos energia "dömping" komoly rendszerszintű zavarokat, áramszüneteket okozhat a régióban, írja a Napi Gazdaság. A Mavir szerint a magyar rendszer megbízható, biztonságosan működtethető.

Uniós szabályt sérthet a közművezeték-adó

2012. október 24. |  117

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján közzétett dokumentum szerint a villany-, gáz-, víz-, csatorna- és távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek után méterenként 100 forint adót vethető ki a vezetékek tulajdonosaira. Az adóból a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert.

Piramisjáték közpénzen

2012. október 16. |  1646

Elkeseredésében áramtalanította az elvégzett munkáját, majd 2011 decemberében éhségsztrájkot fontolgatott – ezáltal országos hírnévre tett szert – az a nyíregyházi villanyszerelő, akit két éve nem fizettek ki a cége által elvégzett tiszabecsi általános iskola-felújítási munkái után.

Fábián Attila

111 éves a világ legöregebb izzója

2012. június 1. |  4829

Néhány kisebb megszakítást leszámítva idén júniusban immáron 111 éve világít folyamatosan a világ legidősebb, működő villanykörtéje. A szénszálas izzó eredetileg 60 wattos volt, de ma már csupán 4 watton működik egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. A villanykörte az évek során hatalmas hírnévre tett szert, és a város nevezetességévé vált. Bekerült a Guinness rekordok könyvébe, saját honlapja van, történelmi társaság alakult köré, továbbá a rajongók és érdeklődők állandóan figyelemmel kísérhetik sorsát, egy webkamera segítségével.