Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Egy üzemzavar tanulságai

2021/7-8. lapszám | Túróczi József Túróczi Péter |  949 |

Egy üzemzavar tanulságai

A korszerű villamos berendezések elektronikus teljesítményszabályozása – szakmai néven a nemlineáris berendezések alkalmazása – számos problémát vet fel a hálózaton. Bár a villanyszerelők többsége jól ismeri az MSZ HD 60364 szabványt, talán még az „E” mellékletet is, azonban nem biztos, hogy felismerik és tudatosan alkalmazzák is a harmonikus zavarok okozta problémákra.

Tapasztalható, hogy a valós életben nem veszik figyelembe, hogy

  • minden, kapcsolóüzemű tápegységgel szerelt, tehát elektronikus teljesítményszabályozással működő villamos fogyasztói berendezés ún. nemlineáris elem, harmonikus zavarforrás,
  • a látszólag minimális terhelést jelentő LED-fényforrások a csoportos alkalmazás során már másodlagos, de jelentős zavarforrások, melyek alkalmasak az egyéb eszközök által generált harmonikus zavarok felerősítésére,
  • sokszor elfelejtjük, hogy a szünetmentes tápegység – amellett, hogy igen jelentős, kb. 5% nagyságrendű veszteséget okoz – hálózati bemenete szintén kapcsolóüzemű tápegység, így minden UPS egység harmonikus zavarforrás,
  • természetesen minden frekvenciaváltó, AC/AC, AC/DC stb. átalakító teljesítményének függvényében domináns, vagy jelentős zavarforrás.

Bár a hivatkozott MSZ HD 60364 szabvány ajánlásokat tartalmaz a vezetékek terhelésének meghatározására, nem tér ki a hálózattal kapcsolatos egyéb – járulékos – problémákra. A harmonikus zavarforrások hatására a harmonikus zavarforrások legtöbbször kapacitív fogyasztók, emiatt a nemlineáris elemeket ellátó hálózatszakasz általában túlkompenzált. Oka, hogy a kapcsolóüzemű tápegység bemenetén nagy kapacitású, ún. „puffer” – simító – kondenzátor található.

A cikk még 9 249 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FázisjavításFelharmonikusFrekvenciaszabályozásMeddő teljesítményNaperőműSzabványok

Kapcsolódó