Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

Király András |  914
12 4.88 (8)

Cikksorozatunkban eddig főleg a fogyasztói hálózat mérő előtti és utáni szakaszával foglalkoztunk. Azonban mit ér a hálózat, ha nincs rajta fogyasztó? Egy elektromos készülék attól válik fogyasztóvá, hogy a hálózat részévé tesszük, és abban áram folyik. Ehhez csatlakoztatni kell az eszközt a hálózathoz, amelyre számos megoldás létezik – ebben a cikkben az oldható csatlakozókötésekről és a velük kapcsolatos veszélyekről ejtünk szót.

A távvezetékek által keltett elektromágneses terek és élettani hatásaik

VL online |  7947
17 4.85 (13)

Napjainkban közérdeklődés tárgyává vált a villamos és mágneses terek egészségre gyakorolt hatása. A témában nagyon sok szakszerű, tudományos vizsgálatokkal is alátámasztott, ellenőrizhető szakmai anyag megtalálható, azonban ezek mellett megszámlálhatatlan mennyiségű szakszerűtlen, minden tudományos alapot nélkülöző „információ” is napvilágra került. A MAVIR szakemberei által összeállított írásunkban olyan információkat szeretnénk megosztani, amelyek segíthetnek eloszlatni a villamos és mágneses terek hatásának rendkívül összetett kérdéskörét övező kétségeket.

AFDD

Miért fontos az ívhibaérzékelő-eszközök használata?

Márkus Csaba |  1321
13 4.83 (12)

Felgyorsult világunkban egyre több nehézséggel kell megküzdenünk nap mint nap. A felmerülő problémák közül legfontosabbak mindig azok, amelyek akár a személyes biztonságunkat is érinthetik. Az ilyen típusú esetek közül az egyik legjelentősebb a közvetlen környezetünkben kialakuló tűzesetek okozta vészhelyzet.

Véső, műalkotás, fix bekötés, repülőtér, PE, függőleges

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  3041
10 4.38 (8)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk.Tracon, Eurotest, Daniella, Videosec, Runpotec, Schrack

Hírek, újdonságok

VL online |  555
1 3 (1)

Energiatakarékos LED-világítás ipari környezetbe a TRACON-tól, Eurotest XO univerzális érintésvédelmi műszer, LED-szalagok a Daniellától, Videosec KS2-x54 kinetikus kapcsolók új színei, Runpotec Runpometer RM35 digitális kábelhosszmérő-műszer, új Schrack-üzlet nyílt Budapesten

Áttörés az atomenergiában?

Hárfás Zsolt |  562
5 4.75 (4)

Ma már a felelősen gondolkodó és kizárólag csak az emberek és a bolygó jövőjét szem előtt tartó szakemberek és szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy a globális klímavédelmi célok eléréséhez az atomenergia és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazása mellett a fosszilis, különösen a szénerőművi részarány radikális csökkentése szükséges az áramtermelésben.

Villanyszerelő szerszámkofferek

1000 V feszültség alatti munkavégzésre alkalmas kéziszerszámokat tartalmazó villanyszerelő szerszámkofferek áttekintő táblázata

VL online |  628
1

Táblázatunkban a Bahco/Sandviken, a CIMCO, a Haupa, a Knipex, a Phoenix, a TOMINTEX és a Wiha termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Kábel- és vezetékrendszerek II.

MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése

Rátai Attila |  1996
8 4.38 (8)

A Villanyszerelők Lapja júniusi (VL 2021/6.) számában kezdtük meg az MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Kábel- és vezetékrendszerek című szabvány ismertetést, amit ebben a cikkben folytatunk.

Egy üzemzavar tanulságai

Túróczi József Túróczi Péter |  548
1 4 (1)

A korszerű villamos berendezések elektronikus teljesítményszabályozása – szakmai néven a nemlineáris berendezések alkalmazása – számos problémát vet fel a hálózaton. Bár a villanyszerelők többsége jól ismeri az MSZ HD 60364 szabványt, talán még az „E” mellékletet is, azonban nem biztos, hogy felismerik és tudatosan alkalmazzák is a harmonikus zavarok okozta problémákra.

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

Porempovics József |  499

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.