Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

Király András |  1371
12 4.88 (8)

Cikksorozatunkban eddig főleg a fogyasztói hálózat mérő előtti és utáni szakaszával foglalkoztunk. Azonban mit ér a hálózat, ha nincs rajta fogyasztó? Egy elektromos készülék attól válik fogyasztóvá, hogy a hálózat részévé tesszük, és abban áram folyik. Ehhez csatlakoztatni kell az eszközt a hálózathoz, amelyre számos megoldás létezik – ebben a cikkben az oldható csatlakozókötésekről és a velük kapcsolatos veszélyekről ejtünk szót.

A távvezetékek által keltett elektromágneses terek és élettani hatásaik

VL online |  12 138
18 4.86 (14)

Napjainkban közérdeklődés tárgyává vált a villamos és mágneses terek egészségre gyakorolt hatása. A témában nagyon sok szakszerű, tudományos vizsgálatokkal is alátámasztott, ellenőrizhető szakmai anyag megtalálható, azonban ezek mellett megszámlálhatatlan mennyiségű szakszerűtlen, minden tudományos alapot nélkülöző „információ” is napvilágra került. A MAVIR szakemberei által összeállított írásunkban olyan információkat szeretnénk megosztani, amelyek segíthetnek eloszlatni a villamos és mágneses terek hatásának rendkívül összetett kérdéskörét övező kétségeket.

AFDD

Miért fontos az ívhibaérzékelő-eszközök használata?

Márkus Csaba |  1931
17 4.73 (15)

Felgyorsult világunkban egyre több nehézséggel kell megküzdenünk nap mint nap. A felmerülő problémák közül legfontosabbak mindig azok, amelyek akár a személyes biztonságunkat is érinthetik. Az ilyen típusú esetek közül az egyik legjelentősebb a közvetlen környezetünkben kialakuló tűzesetek okozta vészhelyzet.

Véső, műalkotás, fix bekötés, repülőtér, PE, függőleges

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  3447
12 4.44 (9)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk.

Tracon, Eurotest, Daniella, Videosec, Runpotec, Schrack

Hírek, újdonságok

VL online |  913
1 3 (1)

Energiatakarékos LED-világítás ipari környezetbe a TRACON-tól, Eurotest XO univerzális érintésvédelmi műszer, LED-szalagok a Daniellától, Videosec KS2-x54 kinetikus kapcsolók új színei, Runpotec Runpometer RM35 digitális kábelhosszmérő-műszer, új Schrack-üzlet nyílt Budapesten

Áttörés az atomenergiában?

Hárfás Zsolt |  880
6 4.8 (5)

Ma már a felelősen gondolkodó és kizárólag csak az emberek és a bolygó jövőjét szem előtt tartó szakemberek és szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy a globális klímavédelmi célok eléréséhez az atomenergia és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazása mellett a fosszilis, különösen a szénerőművi részarány radikális csökkentése szükséges az áramtermelésben.

Villanyszerelő szerszámkofferek

1000 V feszültség alatti munkavégzésre alkalmas kéziszerszámokat tartalmazó villanyszerelő szerszámkofferek áttekintő táblázata

VL online |  892
1

Táblázatunkban a Bahco/Sandviken, a CIMCO, a Haupa, a Knipex, a Phoenix, a TOMINTEX és a Wiha termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Kábel- és vezetékrendszerek II.

MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése

Rátai Attila |  3988
16 4.42 (12)

A Villanyszerelők Lapja júniusi (VL 2021/6.) számában kezdtük meg az MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Kábel- és vezetékrendszerek című szabvány ismertetést, amit ebben a cikkben folytatunk.

Egy üzemzavar tanulságai

Túróczi József Túróczi Péter |  891
1 4 (1)

A korszerű villamos berendezések elektronikus teljesítményszabályozása – szakmai néven a nemlineáris berendezések alkalmazása – számos problémát vet fel a hálózaton. Bár a villanyszerelők többsége jól ismeri az MSZ HD 60364 szabványt, talán még az „E” mellékletet is, azonban nem biztos, hogy felismerik és tudatosan alkalmazzák is a harmonikus zavarok okozta problémákra.

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

Porempovics József |  772

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.