Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

AFDD

Miért fontos az ívhibaérzékelő-eszközök használata?

2021/7-8. lapszám | Márkus Csaba |  2159 |

AFDD

Felgyorsult világunkban egyre több nehézséggel kell megküzdenünk nap mint nap. A felmerülő problémák közül legfontosabbak mindig azok, amelyek akár a személyes biztonságunkat is érinthetik. Az ilyen típusú esetek közül az egyik legjelentősebb a közvetlen környezetünkben kialakuló tűzesetek okozta vészhelyzet.

Elektromos eredetű tűzesetek

Európában évente nagyjából 2 000 000 tűzesetet regisztrálnak, ami naponta akár 5000 tűzzel kapcsolatos káresetet jelent. A regisztrált tűzesetek körülbelül 34%-át elektromos meghibásodás okozza. Az igazoltan elektromos meghibásodás okozta tüzek 80%-a pedig közvetlen környezetünkben, a lakóházakban keletkezik, melyek 500 000 személyi sérüléssel járó balesetet okoznak. A kisfeszültségű energiaelosztás területén ezen tények miatt kiemelten fontos az ilyen esetek megelőzése, mely az elektromos tüzek kiváltó okát érzékelő védelmi készülékekkel már könnyen lehetséges.

Az elektromos tűzesetek túlnyomó részét a kábelek, vezetékek szigetelésének és vezetőszálának sérülése, vagy hibás elektromos kötés okozza. Ezek valamilyen mechanikus behatás által jönnek létre, mely lecsökkenti a vezető keresztmetszetet, és az adott helyen egy úgynevezett „forró pontot”, melegedést hoz létre. A melegedés egy önmagát erősítő folyamattá válik, a vezetőszál pedig a sérült ponton adott idő alatt elég, folytonossága megszűnik, az áramkör azonban nem szakad meg, mert az átfolyó áram ív segítségével fennmarad. Így a sérült ponton a hőmérséklet elérheti akár a több 1000 °C-ot is, ami éghető anyaggal érintkezve, idővel tüzet okoz. Az ilyen jellegű soros ívhibák esetén a föld felé szivárgó áram nem folyik, ennek következtében az áram-védőkapcsolók ezeket nem érzékelik. Ezen felül a kialakult átívelés impedanciája a terhelőáramra csökkentően hat, így az az olvadóbiztosítók, megszakítók megszólalási árama alatt marad.

A cikk még 4 650 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AFDDívhibaVédelem

Kapcsolódó