Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kombinált áram-védőkapcsolók

2019. május 14. | Fehér Tamás |  1653 |

Kombinált áram-védőkapcsolók

A kombinált áram-védőkapcsoló egy olyan készülék, amely magában foglalja a kismegszakító és az áram-védőkapcsoló (azaz FI-relé) funkcióit. Tehát mindkét készülék funkciói egy tokozatban vannak egyesítve. Ez a fajta készülék egyaránt ellátja a rövidzárlat- és túláramvédelmet, valamint a földzárlati hibaáram-védelmet. Köznyelven még ismerhetjük kombinált áramvédős kismegszakítóként, vagy áram-védőkapcsoló túláramvédelemmel néven is, de a hivatalos, szabvány szerinti neve: áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel.

A készülékhez két szabvány is kapcsolódik. Az MSZ EN 61009-1:2012/A1:2015 Áram-védőkapcsolók beépített túláramvédelemmel, háztartási és hasonló használatra (RCBO-védőkapcsolók) 1. rész és az MSZ EN 61009-2-1:2002 Áram-védőkapcsolók beépített túláramvédelemmel, háztartási és hasonló alkalmazásokra (RCBO-védőkapcsolók) 2-1. rész. A jelenleg érvényben lévő, magyar nyelvű szabványok részletesen taglalják a készüléket. Jelen cikkben ezek áttekintéséről nem lesz szó, csupán jelezni szerettem volna az elérhetőségét azok részére, akiket ez jobban érdekel. Annyit még mindenképp tisztáznék, hogy az RCBO (Residual Current Breaker with Overcurrent protection) a készülék angol elnevezése, ami valami olyasmit jelent, hogy hibaáram által működtetett áramköri megszakító beépített túláramvédelemmel. Az RCBO-t azért érdemes megjegyezni, mert sok esetben az angol nyelvű katalógusokban csak ezt a mozaikszót fogjuk találni. Német nyelvterületről pedig az FI/LS jelöléssel találkozhatunk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Összegezve

A kombinált áram-védőkapcsoló egy 2 az 1-ben készülék. Védi az áramkört a túlterhelésektől és zárlati áramtól, valamint megvalósítja a hibaáram-védelmet. Megfelelő kiválasztásukhoz számos paraméter megfelelő kiválasztása szükséges. Az „AC” típus egyre kevésbé jelent biztonságot a háztartásokban, így érdemes inkább az „A” típust választani a működés megbízhatósága érdekében.