Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Kombinált áram-védőkapcsolók

2019/5. lapszám | Fehér Tamás |  4309 |

Kombinált áram-védőkapcsolók

A kombinált áram-védőkapcsoló egy olyan készülék, amely magában foglalja a kismegszakító és az áram-védőkapcsoló (azaz FI-relé) funkcióit. Tehát mindkét készülék funkciói egy tokozatban vannak egyesítve. Ez a fajta készülék egyaránt ellátja a rövidzárlat- és túláramvédelmet, valamint a földzárlati hibaáram-védelmet. Köznyelven még ismerhetjük kombinált áramvédős kismegszakítóként, vagy áram-védőkapcsoló túláramvédelemmel néven is, de a hivatalos, szabvány szerinti neve: áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel.

A készülékhez két szabvány is kapcsolódik. Az MSZ EN 61009-1:2012/A1:2015 Áram-védőkapcsolók beépített túláramvédelemmel, háztartási és hasonló használatra (RCBO-védőkapcsolók) 1. rész és az MSZ EN 61009-2-1:2002 Áram-védőkapcsolók beépített túláramvédelemmel, háztartási és hasonló alkalmazásokra (RCBO-védőkapcsolók) 2-1. rész. A jelenleg érvényben lévő, magyar nyelvű szabványok részletesen taglalják a készüléket. Jelen cikkben ezek áttekintéséről nem lesz szó, csupán jelezni szerettem volna az elérhetőségét azok részére, akiket ez jobban érdekel. Annyit még mindenképp tisztáznék, hogy az RCBO (Residual Current Breaker with Overcurrent protection) a készülék angol elnevezése, ami valami olyasmit jelent, hogy hibaáram által működtetett áramköri megszakító beépített túláramvédelemmel. Az RCBO-t azért érdemes megjegyezni, mert sok esetben az angol nyelvű katalógusokban csak ezt a mozaikszót fogjuk találni. Német nyelvterületről pedig az FI/LS jelöléssel találkozhatunk.

A cikk még 12 353 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Összegezve

A kombinált áram-védőkapcsoló egy 2 az 1-ben készülék. Védi az áramkört a túlterhelésektől és zárlati áramtól, valamint megvalósítja a hibaáram-védelmet. Megfelelő kiválasztásukhoz számos paraméter megfelelő kiválasztása szükséges. Az „AC” típus egyre kevésbé jelent biztonságot a háztartásokban, így érdemes inkább az „A” típust választani a működés megbízhatósága érdekében.

AFDDívhibaVédelem