Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

2021/7-8. lapszám | Porempovics József |  662 |

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.

Lakossági, házi alkalmazásoknál elsősorban a víz tárolása fordul elő, esővízgyűjtőkben, kutakban, ciszternákban, öntözővíztartályokban. A tárolás mellett sok esetben szükség van a szintek figyelésére, ellenőrzésére vagy éppen a töltés vagy ürítés szabályozására. Tipikus megrendelői igény az öntözővíz tartályának feltöltése a kútból, valamint a tartályban lévő víz mennyiségét, szintjét is figyelembe vevő öntözésvezérlés megoldása, sokszor kiegészítve vészszintekre (túltöltés, vízhiány) történő jelzéssel.

A következőkben a konduktív folyadékszintkapcsolókkal foglalkozunk, melyek vezetőképes közegek, folyadékok felügyeletéhez alkalmas eszközök. Használhatóságuk mellett szól kedvező árfekvésük és egyszerű működésük, mely nem igényel speciális szondákat és telepítésük se rejt túl sok buktatót. A szinteket passzív szondák figyelik, melyek általában egyszerű fémrudak, melyek jellemzően rozsdamentes acélból vagy más, az adott közeget tűrő vezető anyagból készülnek. Szerencsés olyan szondákat telepíteni, melyek hosszú távon helytállnak és az elektromos vezeték bekötése is vízmentesen van megoldva. A legtöbb ilyen eszköz fontos jellemzője, hogy a szondák galvanikus leválasztása és az alacsony mérőfeszültség ellenére sem használhatók tűz- és robbanásveszélyes közegekhez és ilyen környezetben.

A cikk még 12 329 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó