Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. május

Lakáseladás esetén szükséges a villamos hálózat felülvizsgálata

Lakáseladás esetén szükséges a villamos hálózat felülvizsgálata

2021. május 10. | Fülöp Miklós |  7628
26 2 4.8 (25)

A Villanyszerelők Lapja január-februári és márciusi számában már írtunk a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet módosításáról, amely a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát. A jogszabályváltozás híre nagy hullámokat vert, így néhány további kiegészítést teszünk a témában.

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

2021. május 10. | Király András |  612
10 4.13 (8)

Cikksorozatunkban a villamos eredetű tüzek vizsgálati tapasztalataival foglalkozunk. Az első cikkben szó volt róla, hogy a mérőcseréknél végzett terheléses vizsgálattal az áramlopásokat is fel lehetne deríteni – a második cikkben ezért érintettük a jogosulatlan vételezés témakörét. Azonban még ne távolodjuk el a szolgáltatói vezetéktől. Miért gyullad ki néha a mérőszekrény előtti vezetékszakasz? Jelen anyagunkban ezekre az okokra keressük a választ.

Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

2021. május 10. | Támogatott cikk |  804
7 5 (6)

A túlfeszültség-védelem az utóbbi években a villamos biztonságtechnika nélkülözhetetlen elemévé vált. Nemcsak azért, mert szabványok (elsősorban az MSZ HD 60364-4-443) alapján új épületekben, és a meglévő épületek villamos berendezésének nagyobb átalakításainál lényegében kötelező a beépítése, hanem azért is, mert egyre többen ébrednek rá a védelem kiépítésének célszerűségére.

Dugaszolóaljzat, mérőhely, fürdőkád, átvezetés

Dugaszolóaljzat, mérőhely, fürdőkád, átvezetés

Ezt láttam – kontár megoldások

2021. május 10. | VL online |  2653
16 1 4.75 (12)

A dugaszolóaljzat titka, eltérő anyagok, a mérőhelyről lehull a lepel, „kifinomult” megoldás, félelem és reszketés a fürdőkádban, „zseniális” átvezetés, kössünk össze mindent mindennel.

Haupa, Schrack, Tracon, Videosec, C+D Automatika, Legrand

Haupa, Schrack, Tracon, Videosec, C+D Automatika, Legrand

Hírek, újdonságok

2021. május 10. | VL online |  422

Állítható racsnis villáskulcs a Haupától, K6 típusú, saját akkumulátoros tartalékvilágítási lámpatest, sterilizáló lámpák beépített mozgásérzékelővel a TRACON-tól, Videosec KRC702-alapú kinetikus kapcsolószett, innovatív laborrendszer-megoldások az oktatás és az ipar számára, átfogó távvezérlési megoldások a Legrand kínálatában.

Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek

Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek

MSZ HD 60364-7-753 Kisfeszültségű villamos berendezések

2021. május 10. | Rátai Attila |  882
7 5 (5)

Cikkünkben az MSZ HD 60364-7-753 rendelkezéseit ismertetjük. A szabvány a belső és külső téren telepített villamos szerkezetekre, rendszerekre alkalmazható, ilyenek a felületfűtésre beágyazott villamos fűtőrendszerek, valamint a jégtelenítő, jégképződést megelőző, vagy hasonló alkalmazásokra használt elektromos fűtőrendszerek.

Falon kívüli, 12 modulos lakáselosztók

Falon kívüli, 12 modulos lakáselosztók

Áttekintő táblázat

2021. május 10. | VL online |  330
1 4 (1)

Táblázatunkban az ABB, a Daniella, az Eaton, az ETI, a Gewiss, a Hager, az IDE, a Legrand, a Noark, a Schneider, a Schrack és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Megérkezett az új intelligens otthonrendszer, a LUXORliving

Megérkezett az új intelligens otthonrendszer, a LUXORliving

2021. május 10. | Támogatott cikk |  763
2 4.5 (2)

Megérkezett az épületautomatika egyik legnevesebb német gyártója, az idén 100 éves Theben legújabb okosotthon-megoldása, a LUXORliving intelligens otthonrendszer.

A kapacitáshiány és a megújulók

A kapacitáshiány és a megújulók

2021. május 10. | Hárfás Zsolt |  1762
12 4.89 (9)

Bizonyára nagyon gyakran nem is gondolunk bele, hogy a villamos energia a világ fejlettségének mai szintjén olyanná vált számunkra, mint a levegő vagy a víz. Ez csak akkor tudatosul bennünk, amikor hirtelen elsötétül minden, leáll a fűtés, nem működik a hűtőszekrény, nem folyik a csapból a víz, mert nincs, ami fenntartsa a nyomást a rendszerben, ráadásul még egy kávét sem tudunk főzni, mert a kávéfőző is árammal működik.

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

2021. május 10. | Porempovics József |  2022
1 4 (1)

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Kommunális létesítmények és munkahelyek

Kommunális létesítmények és munkahelyek

MSZ HD 60364-7-718 Kisfeszültségű villamos berendezések

2021. május 10. | Rátai Attila |  380
5 5 (4)

A HD 60364 sorozat ezen része a kommunális létesítmények és munkahelyek villamos berendezéseire vonatkozó kiegészítő követelményeket határozza meg. Jellemző példák a kommunális létesítményekre és munkahelyekre a következők: díszterem, nagyterem, kiállítási csarnokok, színházak, mozik, sportcsarnokok, vásárcsarnokok, éttermek, szállodák, vendégházak, garázsok, iskolák, zárt autóparkolók, üléstermek, uszodák, repülőterek, vasútállomások, toronyházak, műhelyek, gyárak és ipartelepek.

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

2021. május 10. | Balogh Zoltán |  235

Korábbi cikkeinkben átnéztük, hogy lehet egy KNX-rendszer segítségével kialakítani a fűtési és hűtési rendszert az épületben. Megismertük, hogy milyen megoldások és készülékek állnak rendelkezésre az elvételi oldali szabályzáshoz, vagyis milyen termosztátokat és szabályozó készülékeket alkalmazhatunk. Azonban ahhoz, hogy ezekkel a megoldásokkal lehessen a hőmérsékletet szabályozni elő kell állítani a szükséges mennyiségű hőenergiát. Tehát fontos, hogy a rendszerünk képes legyen a gépházak, illetve a gépházakban található berendezések és rendszerek vezérlésére.