Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Lakáseladás esetén szükséges a villamos hálózat felülvizsgálata

Fülöp Miklós |  25 522
30 2 4.76 (29)

A Villanyszerelők Lapja január-februári és márciusi számában már írtunk a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet módosításáról, amely a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát. A jogszabályváltozás híre nagy hullámokat vert, így néhány további kiegészítést teszünk a témában.

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

Király András |  1779
12 4.3 (10)

Cikksorozatunkban a villamos eredetű tüzek vizsgálati tapasztalataival foglalkozunk. Az első cikkben szó volt róla, hogy a mérőcseréknél végzett terheléses vizsgálattal az áramlopásokat is fel lehetne deríteni – a második cikkben ezért érintettük a jogosulatlan vételezés témakörét. Azonban még ne távolodjuk el a szolgáltatói vezetéktől. Miért gyullad ki néha a mérőszekrény előtti vezetékszakasz? Jelen anyagunkban ezekre az okokra keressük a választ.

Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

Támogatott cikk |  1745
7 5 (6)

A túlfeszültség-védelem az utóbbi években a villamos biztonságtechnika nélkülözhetetlen elemévé vált. Nemcsak azért, mert szabványok (elsősorban az MSZ HD 60364-4-443) alapján új épületekben, és a meglévő épületek villamos berendezésének nagyobb átalakításainál lényegében kötelező a beépítése, hanem azért is, mert egyre többen ébrednek rá a védelem kiépítésének célszerűségére.

Dugaszolóaljzat, mérőhely, fürdőkád, átvezetés

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  3860
18 1 4.77 (13)

A dugaszolóaljzat titka, eltérő anyagok, a mérőhelyről lehull a lepel, „kifinomult” megoldás, félelem és reszketés a fürdőkádban, „zseniális” átvezetés, kössünk össze mindent mindennel.

Haupa, Schrack, Tracon, Videosec, C+D Automatika, Legrand

Hírek, újdonságok

VL online |  1003

Állítható racsnis villáskulcs a Haupától, K6 típusú, saját akkumulátoros tartalékvilágítási lámpatest, sterilizáló lámpák beépített mozgásérzékelővel a TRACON-tól, Videosec KRC702-alapú kinetikus kapcsolószett, innovatív laborrendszer-megoldások az oktatás és az ipar számára, átfogó távvezérlési megoldások a Legrand kínálatában.

Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek

MSZ HD 60364-7-753 Kisfeszültségű villamos berendezések

Rátai Attila |  2738
13 4.89 (9)

Cikkünkben az MSZ HD 60364-7-753 rendelkezéseit ismertetjük. A szabvány a belső és külső téren telepített villamos szerkezetekre, rendszerekre alkalmazható, ilyenek a felületfűtésre beágyazott villamos fűtőrendszerek, valamint a jégtelenítő, jégképződést megelőző, vagy hasonló alkalmazásokra használt elektromos fűtőrendszerek.

Falon kívüli, 12 modulos lakáselosztók

Áttekintő táblázat

VL online |  1044
2 4 (1)

Táblázatunkban az ABB, a Daniella, az Eaton, az ETI, a Gewiss, a Hager, az IDE, a Legrand, a Noark, a Schneider, a Schrack és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Megérkezett az új intelligens otthonrendszer, a LUXORliving

Támogatott cikk |  1266
2 4.5 (2)

Megérkezett az épületautomatika egyik legnevesebb német gyártója, az idén 100 éves Theben legújabb okosotthon-megoldása, a LUXORliving intelligens otthonrendszer.

A kapacitáshiány és a megújulók

Hárfás Zsolt |  9004
12 4.89 (9)

Bizonyára nagyon gyakran nem is gondolunk bele, hogy a villamos energia a világ fejlettségének mai szintjén olyanná vált számunkra, mint a levegő vagy a víz. Ez csak akkor tudatosul bennünk, amikor hirtelen elsötétül minden, leáll a fűtés, nem működik a hűtőszekrény, nem folyik a csapból a víz, mert nincs, ami fenntartsa a nyomást a rendszerben, ráadásul még egy kávét sem tudunk főzni, mert a kávéfőző is árammal működik.

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

Relés ötletek és trükkök 18.

Porempovics József |  2513
1 4 (1)

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Kommunális létesítmények és munkahelyek

MSZ HD 60364-7-718 Kisfeszültségű villamos berendezések

Rátai Attila |  1191
10 4.75 (8)

A HD 60364 sorozat ezen része a kommunális létesítmények és munkahelyek villamos berendezéseire vonatkozó kiegészítő követelményeket határozza meg. Jellemző példák a kommunális létesítményekre és munkahelyekre a következők: díszterem, nagyterem, kiállítási csarnokok, színházak, mozik, sportcsarnokok, vásárcsarnokok, éttermek, szállodák, vendégházak, garázsok, iskolák, zárt autóparkolók, üléstermek, uszodák, repülőterek, vasútállomások, toronyházak, műhelyek, gyárak és ipartelepek.

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

Balogh Zoltán |  809

Korábbi cikkeinkben átnéztük, hogy lehet egy KNX-rendszer segítségével kialakítani a fűtési és hűtési rendszert az épületben. Megismertük, hogy milyen megoldások és készülékek állnak rendelkezésre az elvételi oldali szabályzáshoz, vagyis milyen termosztátokat és szabályozó készülékeket alkalmazhatunk. Azonban ahhoz, hogy ezekkel a megoldásokkal lehessen a hőmérsékletet szabályozni elő kell állítani a szükséges mennyiségű hőenergiát. Tehát fontos, hogy a rendszerünk képes legyen a gépházak, illetve a gépházakban található berendezések és rendszerek vezérlésére.