Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

2021/5. lapszám | Király András |  1908 |

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Cikksorozatunkban a villamos eredetű tüzek vizsgálati tapasztalataival foglalkozunk. Az első cikkben szó volt róla, hogy a mérőcseréknél végzett terheléses vizsgálattal az áramlopásokat is fel lehetne deríteni – a második cikkben ezért érintettük a jogosulatlan vételezés témakörét. Azonban még ne távolodjuk el a szolgáltatói vezetéktől. Miért gyullad ki néha a mérőszekrény előtti vezetékszakasz? Jelen anyagunkban ezekre az okokra keressük a választ.

A hírekben sokszor feltűnik, hogy elektromos tűz keletkezett a padláson vagy a villanyóránál. A mérő előtti vezetékszakaszon azonban nem csak áramlopások okozta padlástéri tüzek vannak. A szolgáltatói vezeték mellett számos fogyasztóvezeték, szerelvény is lehet egy tetőtérben vagy az árambevezetés környezetében, ezért a két rendszer szétválasztása vizsgálati szempontból is fontos. De miért kezeljük külön ezeket? A felelősség szempontjából! A mérőig a szolgáltató, utána a fogyasztó felel a kárért (habár tudom, ennek a jogi megítélését a szolgáltatók sokszor vitatják, azonban a cikk nem jogi, hanem tűzvizsgálati szempontokat taglal).

A cikk még 10 248 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

MérőhelyTűzTűzvédelemTűzveszélyTűzvizsgálat

Kapcsolódó