Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

2021. március 8. | Király András |  2519 |

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

A statisztikák szerint a vagyoni kárt, emberéleteket is károsító tüzek tekintélyes, akár 25–40%-át is az elektromos energia hibás felhasználásából eredő tüzek okozzák. Ezért célszerű egy elektromos tervezőnek, villanyszerelő vagy karbantartó, felülvizsgáló szakembernek az elektromos eredetű tüzeket mélyebben is megismerniük.

Jelen cikksorozatban a tűzzel, mint az égés káros változatával foglalkozunk. Ebben az értelemben most nem tűz a tábortűz, a konyhai gázláng, a nyílt égésterű fűtőberendezés nagyfeszültségű szikrája, ami a gázt begyújtja és sorolhatnánk. Ellenben tűz, amikor a tábortűzben szétrobban a dezodoros palack és meggyullad az aljnövényzet, amikor a konyhai gázláng túlhevíti az edényben lévő olajat és az meggyullad, amikor a fűtőberendezésben későn kapcsol be a szikráztató gyújtó és a kiáramló gáz berobban. Vagyis amikor az akaratunktól függetlenül, az általunk az égésnek kijelölt területet elhagyva az égés továbbterjed, ezzel kárt okoz.

A tűz, ami nekünk, embereknek, környezetünknek kárt okoz, sok okból, pontosabban oksorozatból jöhet létre. Statisztikákat kb. 100 éve készítenek ilyen okból hazánkban és a világ más pontjain is. Ezek térben és időben változatos képet mutatnak, de amiben megegyeznek: a legtöbb tűz emberi tevékenységgel összefüggésben keletkezik. Mit értünk ez alatt? A leginkább egyértelmű, amikor valaki szándékosan okoz tüzet, ezt leggyakrabban gyújtogatásnak nevezzük. Ilyen esetekkel ebben a cikksorozatban nem kell foglalkoznunk. Azonban emberi tevékenységből eredő gyulladás a gondatlan károkozás is, ezek száma szinte kimeríthetetlen. Éppen ezért egy másik megközelítést is használnak a gyulladások okainak a meghatározásához: ezek az objektív okok, vagyis amikor nem az ember közrehatását vizsgáljuk, hanem a száraz, műszakilag leírható ok-okozati összefüggéseket keressük. Ilyenek pl. a nyílt láng, a súrlódás, az önmelegedés, és kezdünk elérni az elektromos energiához is.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

TűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó