Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. március

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

2021. március 8. | Király András |  2026
21 1 4.94 (17)

A statisztikák szerint a vagyoni kárt, emberéleteket is károsító tüzek tekintélyes, akár 25–40%-át is az elektromos energia hibás felhasználásából eredő tüzek okozzák. Ezért célszerű egy elektromos tervezőnek, villanyszerelő vagy karbantartó, felülvizsgáló szakembernek az elektromos eredetű tüzeket mélyebben is megismerniük.

Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges

Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges

2021. március 8. | Benyák László |  2116
26 4.87 (23)

Egy 1989-ben létesült családi ház adásvétele során az ügyvéd felhívta az eladó, valamint a vásárló figyelmét, hogy a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor villamos biztonsági felülvizsgálatot kell végezni. A Villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzését a 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelettel módosított 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. számú mellékletének (VMBSZ) 1.13.2 f) pontja írja elő.

Lakástűz, kábel, vakolás, szanitéc, spórolás

Lakástűz, kábel, vakolás, szanitéc, spórolás

Ezt láttam – kontár megoldások

2021. március 8. | VL online |  4078
10 4.83 (6)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Megfelelés a MEKH rendeletnek miniatürizált, vezeték nélküli mérőeszközökkel

Megfelelés a MEKH rendeletnek miniatürizált, vezeték nélküli mérőeszközökkel

2021. március 8. | Kozma László |  347
3 4.33 (3)

A témában írt cikkeinket folytatva, a MEKH 1/2020. (I. 16.) rendelet kívánalmainak megfelelő mérési megoldásokat felsorolva most egy meglehetősen furcsa, de annál hasznosabb műszaki lehetőséget mutatunk be.

Hordozható hálózati analizátorok

Hordozható hálózati analizátorok

Áttekintő táblázat

2021. március 8. | VL online |  415
1 5 (1)

Táblázatunkban a DRANETZ, a Fluke, a HTItalia, a Megger, a Metrel és a Yokogawa termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hordozható villamoshálózati analizátorok

Hordozható villamoshálózati analizátorok

2021. március 8. | Németh Gábor |  755
5 4.4 (5)

Jön a DC? Nos, talán mondhatni, hogy „feltűnt a kanyarban”. Az mindenképpen érdekes, hogy a villamosenergia-szolgáltatás egyenárammal indult. Sőt, még 110 éve is a magyarországi villamos művek többsége egyenfeszültségen működött. S most lassan (nagyon lassan, mert azért komoly problémákat kell megoldani) talán visszatérünk a „jó öreg” Volta féle DC-hez. Addig azonban továbbra is meg kell küzdenünk a jelenleg használt váltóáramú villamos hálózatunkon tapasztalható problémákkal.

Metabo, Osram, Schrack, ELKO EP, Sylvania, Theben

Metabo, Osram, Schrack, ELKO EP, Sylvania, Theben

Márciusi híreink

2021. március 8. | VL online |  275
2 4.5 (2)

Új metabo akkus fúrókalapács, OSRAM T8 LED-csövek beépített mozgásérzékelővel, MIKA LED, a minimalista kültéri lámpa, automatikus helyiségvezérlő nem csak hotelszobákhoz, Világítóegység-csere néhány lépésben, Theben AMUN 716 CO2-érzékelő.

Kitámasztás elleni védelem

Kitámasztás elleni védelem

Relés ötletek és trükkök 16.

2021. március 8. | Porempovics József |  222

A „technika ördöge” sok bosszússágot képes okozni, amikor hibát kell keresni egy meglévő, de egyébként addig jól működő rendszerben. Addig jól működő, hiszen ettől hiba a hiba. Persze, aki hibát keres és javít, az jól tudja, hogy az ismert – ami elromolhat, az el is romlik – mondással való érvelés nem csupán a „technika ördögének” tudható be, hanem sokszor a helytelen kezelésnek, a nem megfelelő környezeti viszonyoknak és nem ritkán felelőtlenségnek vagy figyelmetlenségnek.

Túláramvédelem II.

Túláramvédelem II.

MSZ HD 60364-4-43 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság

2021. március 8. | Rátai Attila |  484
3 4.67 (3)

A 2021/1-2. lapszámban kezdtük meg az „MSZ HD 60364-4-43. Kisfeszültségű villamos berendezések. Biztonság. Túláramvédelem.” szabvány tárgyalását, ennek a folytatása következik, amelyben szó lesz a túlterhelésvédelmi eszközök elhelyezésének vagy elhagyásának szabályairól, valamint a zárlatvédelemmel kapcsolatos előírásokról.