Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Kitámasztás elleni védelem

Relés ötletek és trükkök 16.

2021/3. lapszám | Porempovics József |  574 |

Kitámasztás elleni védelem

A „technika ördöge” sok bosszússágot képes okozni, amikor hibát kell keresni egy meglévő, de egyébként addig jól működő rendszerben. Addig jól működő, hiszen ettől hiba a hiba. Persze, aki hibát keres és javít, az jól tudja, hogy az ismert – ami elromolhat, az el is romlik – mondással való érvelés nem csupán a „technika ördögének” tudható be, hanem sokszor a helytelen kezelésnek, a nem megfelelő környezeti viszonyoknak és nem ritkán felelőtlenségnek vagy figyelmetlenségnek.

A különböző vezérlések megtervezésekor többek között a fentiek miatt sem utolsó szempont az úgynevezett „bombabiztosságra” való törekvés, ami a nagyobb biztonság elérése érdekében akár egész komplikált és bonyolult rendszerekhez is vezethet. Ugyanakkor van az a minimum védelmi igény és lehetőség is, ami viszonylag alacsony költséggel és egyszerű, gyors telepíthetőséggel kivitelezhető. Egyik ilyen terület pl. a több helyről történő világításvezérlés nyomógombok és impulzusrelé kombinációjával, ahol egyetlen nyomógomb beragadása vagy éppen szándékos „kipeckelése” ellehetetleníti a további vezérlést. Gyakoribb példaként említhetnénk a lépcsőházi automatákat is, ahol a hibát kereső szakembernek nem egyszerű megtalálni a hardverhibás vagy szándékosan „kipeckelt” nyomógombot egy sokszintű épület lépcsőházában. Ezt a témakört járjuk körül néhány, akár más területen is jól használható ötlet ismertetésével.

A cikk még 12 969 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó

Kézi vezérlések másként

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.

Villogó jelzések

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.