Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.

2020/11. lapszám | Porempovics József |  759 |

Kézi vezérlések másként

Készülékeink, gépeink be- és kikapcsolása jellemzően valamilyen kézzel működtetett nyomógombbal vagy kapcsolóval történik. A kézi beavatkozás lehetősége sokszor még akkor is rendelkezésre áll, ha egyébként programozott vezérlők végzik automatikusan a dolgukat állandó személyi felügyelet nélkül.

A kézi beavatkozás vagy működtetés nagyon egyszerű, hiszen csak meg kell nyomni a gombot vagy kapcsolni a kapcsolót és már működik is a berendezés. Előfordulhatnak viszont olyan vezérlési igények is, ahol éppen ez az egyszerű kezelhetőség okozhat gondot. Ilyen lehet pl. a véletlen be- vagy kikapcsolás, ami gépeknél balesethez is vezethet, de a kicsit megbonyolított kezeléssel megnehezítjük illetéktelen kezek beavatkozását is. Nem véletlen, hogy a veszélyesebb gépek vezérlései – ahol pl. a kezelő benyúlhat a működési területbe – minimum kétkezes indítással vannak felszerelve. A következőkben néhány érdekesnek mondható, talán nem feltétlenül hétköznapi megoldást mutatunk be. Az áramkörök a véletlen kapcsolások elkerülése mellett akár az illetéktelen kezek beavatkozásának lehetőségét is csökkenthetik.

A cikk még 16 135 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika