Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. november

Tények és tévhitek a túlfeszültség-védelemmel kapcsolatban

Tények és tévhitek a túlfeszültség-védelemmel kapcsolatban

2020. november 9. | Kruppa Attila |  2648
30 1 4.6 (25)

A túlfeszültség-védelem témaköre egyfajta állatorvosi ló, amin jól tanulmányozható a biztonságtechnika összes olyan problémája, ami kétségbe vonja a védelmi intézkedések értelmét, indokoltságát, és ami akár összeesküvés-elméletek gyártásához is kellő alapot ad. Cikkünkben szemezgetünk a gyakran felvetődő kérdésekből és műszaki alapon törekszünk rövid választ adni ezekre.

MEKH rendelet az almérők telepítéséről

MEKH rendelet az almérők telepítéséről

2020. november 9. | Kozma László |  3810
17 4.41 (17)

2020. január 16-án megjelent egy nyúlfarknyi, kétoldalas, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jegyzett rendelet az almérők telepítéséről. Ez a rendelet meglehetősen rövid és tömör, ugyanakkor fenekestől fordítja fel azon szervezetek életét, amelyekre vonatkozik. Rendkívül rövid határidőket és erős követelményeket támaszt az érintett cégekkel szemben, nem mellesleg – adott esetben – jelentős költségek elé állítva azokat. A törvényalkotó szándéka egyértelmű és nemes, összességében még a kötelezett cégek érdekeit is szolgálja, azonban nem könnyű most ezen cégek helyzete, mert intézkedni és beruházni kell – szinte azonnal. De mi is ez a rendelet, kire vonatkozik, és mi a teendője a kötelezett szervezeteknek?

Vegyszeres doboz, áramvételezés, áthidalás, mérőhely

Vegyszeres doboz, áramvételezés, áthidalás, mérőhely

Ezt láttam – kontár megoldások

2020. november 9. | VL online |  655
12 4.73 (11)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Földre telepített fogyasztásmérőhelyek alkalmazhatósága

Földre telepített fogyasztásmérőhelyek alkalmazhatósága

2020. november 9. | Benyák László |  1189
6 5 (5)

Az új létesítésű családi házak hálózatra csatlakoztatásához az esetek jelentős részében földkábeles csatlakozást igényelnek az ügyfelek. A családi házak földkábellel történő hálózatra csatlakoztatásának követelményeit a VL 2020/5. számában részleteztük, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel, folytatjuk a témát gyakorlati szemmel.

DIN-sínre szerelhető lépcsőházi automaták

DIN-sínre szerelhető lépcsőházi automaták

Áttekintő táblázat

2020. november 9. | VL online |  285
3 4.67 (3)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Hőhatások elleni védelem

Hőhatások elleni védelem

MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság

2020. november 9. | Rátai Attila |  774
10 4.78 (9)

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat – új fogalom jelent meg az 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet módosításában. Izgatottan várjuk a további fejleményeket. Azt már most is tudjuk, hogy az a villamos berendezés teljes körű felülvizsgálatát jelenti és jelenleg ezt az MSZ HD 60364-6:2017 alapján végezhetjük. Ez magában foglalja az MSZ HD 60364 sorozat összes lapjának ismeretét és alkalmazását a felülvizsgálatoknál. Cikkünkben elkezdjük ezek részletes ismertetését, olyan tudnivalókra is kitérve, amelyekkel eddig nem nagyon foglalkoztunk. Az egyik ilyen az MSZ HD 60364-4-42 lap, amely a hőhatások elleni védelemmel foglalkozik.

Daniella, Schneider, Gewiss, Videosec, Schrack, Prysmian

Daniella, Schneider, Gewiss, Videosec, Schrack, Prysmian

Novemberi híreink

2020. november 9. | VL online |  397
3 5 (3)

DEL1555 hordozható LED-reflektor, segédérintkező termékfejlesztés a Schneider Electricnél, gégecső bármilyen alkalmazáshoz a Gewisstől, Videosec OET-213H-BTS1 testhőterminál, Schrack Trinity – új lámpatest-brand a Schracktól, CableApp a Prysmiantól

Kézi vezérlések másként

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.

2020. november 9. | Porempovics József |  385
3 4.5 (2)

Készülékeink, gépeink be- és kikapcsolása jellemzően valamilyen kézzel működtetett nyomógombbal vagy kapcsolóval történik. A kézi beavatkozás lehetősége sokszor még akkor is rendelkezésre áll, ha egyébként programozott vezérlők végzik automatikusan a dolgukat állandó személyi felügyelet nélkül.

Valóság kontra álomvilág

Valóság kontra álomvilág

2020. november 9. | Hárfás Zsolt |  1606
8 4.57 (7)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017. október 12-én az 5047/2017. számú határozattal a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt adott a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek. Ebben megállapította, hogy a cég jogosult a 2x1262 (2524) MW névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére.

Behatolásjelző rendszerek: dokumentáció

Behatolásjelző rendszerek: dokumentáció

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában VI.

2020. november 9. | Barcsi Tamás |  391
3 5 (3)

Cikksorozatunk korábbi részeiben a behatolásjelző rendszer teljes egészét megismerhettük, a nyomvonal kiépítésétől kezdve, egy alaprendszer részegységeinek elhelyezését, háttérinformációját megtárgyaltuk. A zárórészben – hogy valóban egy teljes komplett képet kapjunk – a szükséges dokumentációkról is muszáj ejtenünk néhány szót, hiszen ezzel lesz teljes az elkészített rendszer.