Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Benyák László

regisztrált villanyszerelő, villámvédelmi felülvizsgáló, villamos biztonsági felülvizsgáló oktató

 8361 | |

 Benyák László

Villanyszerelőként kezdett el dolgozni, majd 1989-ben elvégezte a miskolci Bláthy Ottó Villlamos-energiaipari Technikumot. 2002-ben a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karának Villamosmérnöki szakán, főiskolai szintű villamosmérnök végzettséget szerzett.

1987 óta tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek. 2013-tól a MEE Debreceni Szervezet vezetőségének tagja, ahol a villamosenergia szakcsoportot vezeti.

1986 óta az E.ON-nál, illetőleg jogelődjeinél dolgozik. Művezetőként, fogyasztói irodavezetőként, kirendeltség vezető helyettesként, fejlesztőmérnökként, fejlesztési szakértőként dolgozott. Jelenleg az OPUS TITÁSZ Zrt Műszaki tervezési osztályán Műszaki innovációs területi referens.

Munkahelyén több újítási és javítási javaslata volt az elmúlt években. Az E.ON 2006-ban az év emberének jelölte, és gyémántdíjjal tüntette ki.

2011-2012-ben az E.ON Hungária Kisfeszültségű feszültség monitoring rendszerének kialakításával kapcsolatos projektet vezette. – Sikeres munkájának elismeréseként, kitüntetésben részesült.

2012 óta a kisfeszültségű feszültség monitoring rendszer témafelelőse, továbbá műszaki és biztonsági követelményekkel, hálózatfejlesztéssel, valamint alkalmazott technológiai követelményekkel kapcsolatos műszaki innovatív munkát végez. Részt vett a regisztrált villanyszerelői rendszer szakmai követelményeinek kidolgozásában és aktívan közreműködik annak fejlesztésében.

Kiemelkedő munkájának elismeréséül, 2018-ban üzleti fókuszdíjat kapott.

Benyák László cikkei

22 cikk. Lapozó:

Benyák László

Miért kell adattáblát elhelyezni a fogyasztásmérőhelyen?

2023. november 30. |  1337
27 4.65 (20)

Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen szabályok vonatkoznak a fogyasztásmérőhelyen elhelyezendő adattáblákra, illetve, hogy kinek a feladata az adattábla elhelyezése. A vonatkozó általános előírásokat, követelményeket a Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések című, MSZ EN 61439 szabványsorozat 1. része tartalmazza. A felmerült kérdések megválaszolásának alapja, a gyártóval kapcsolatos fogalmak tisztázása.

Benyák László

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 3.

2023. szeptember 11. |  1086
10 4.38 (8)

Egy ingatlan tulajdonosa – a jelenleg még beépítetlen ingatlanára – villamosenergia-ellátást igényelt, mert 1-2 éven belül családi házat szeretne építtetni. A közcélú kisfeszültségű hálózat viszonylag új, amelynek az ingatlanhoz legközelebbi oszlopa az úttest másik oldalán található, az ingatlan közterületi határától 25 méterre. Az ügyfél, a megbízni kívánt regisztrált villanyszerelőnek elmondta, hogy az ingatlan közterületi határának közelében, oszlopon kialakított fogyasztásmérőhelyet szeretne csatlakozóaljzatokkal – olyat, mint amilyen az 1. képen is látható. A regisztrált villanyszerelő arról kérdezett, elhelyezhető-e az oszlopon kialakított mérőszekrényben, vagy az azzal összeépített szekrényben a csatlakozóaljzat, s mire kell odafigyelnie?

Benyák László

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 2.

Családi ház külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrény esetén

2023. június 6. |  1871
11 1 4.6 (10)

A felhasználó a családi házának külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrénnyel egybeépített, mért felhasználói főelosztóba 1 db egyfázisú csatlakozóaljzatot szeretne beépíttetni. A fogyasztásmérőhely 2020-ban létesült. A regisztrált villanyszerelő arról kérdezett, beépíthető-e a meglévő mérőszekrénybe a csatlakozóaljzat, és mire kell odafigyelnie?

Benyák László

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe?

Családi ház földre telepített fogyasztásmérő-szekrény esetén

2023. április 12. |  3095
23 1 4.44 (18)

A felhasználó a családi házának udvarán lévő füves terület gondozásához egy csatlakozóaljzatot szeretne beépíttetni a földre telepített fogyasztásmérőszekrénybe. A fogyasztásmérőhely az ingatlan közterületi határánál, a kerítéstől 1 méter távolságra lett elhelyezve, és 2018-ban létesült. Beépíthető-e a meglévő fogyasztásmérő-szekrénybe a csatlakozóaljzat? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.Benyák László

A regisztrált villanyszerelőket érintő etikai vizsgálatok rendszere

2023. február 3. |  1130
22 1 4.74 (19)

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület – Villamos Energia társaság (MEE-VET) által működtetett és felügyelt regisztrált villanyszerelő rendszer célja alapvetően a közcélú, kisfeszültségű hálózatokra történő csatlakoztatás műszaki egységesítése, szabályozása. A vonatkozó előírások és követelmények gyakorlati szempontjait a regisztrált villanyszerelő kézikönyv, a tisztességes piaci magatartás szabályait az etikai kódex foglalja össze a regisztrált villanyszerelők számára.

Benyák László

Külön mért árszabások összekapcsolásának tilalma

2022. december 5. |  2974
35 4.72 (29)

Egy családi ház villamosenergia-felhasználása A1, B és H árszabások szerint történik. A felhasználó arra kérte a regisztrált villanyszerelőt, hogy alakítsa át úgy a mért felhasználói hálózatot, hogy a fogyasztói berendezéseket – például villanytűzhelyt, mosógépet – az igénye szerint, a számára éppen kedvezőbb B vagy H tarifára átkapcsolva tudja üzemeltetni. A felhasználó érvei között elmondta, hogy a fogyasztásmérőkön megmért villamos energia ellenértékét a továbbiakban is megfizeti. Összekapcsolhatók a felhasználó igényének megfelelően a külön mért árszabások? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

Benyák László

Hálózatra csatlakoztatás földkábellel

2022. szeptember 15. |  3166
20 1 4.76 (17)

Egy új létesítésű, egyetlen felhasználási helyet tartalmazó családi ház villamosenergia-ellátását földkábellel kívánják biztosítani. Az igényelt áramerősség 3×32 A. Milyen legyen a fogyasztásmérőhely? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

Benyák László

Felhasználói vezetékhálózatok biztonsága

2022. június 7. |  2962
17 4.69 (13)

A felhasználói tulajdonú vezetékhálózatok biztonságos létesítéséhez és üzemeltetéséhez minimálisan elvárt követelményeket a vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások, valamint a műszaki biztonsági követelmények (a szabványok) tartalmazzák. A cikkünkben bemutatjuk a releváns előírásokat, a jelenlegi helyzetet, a gyakorlati tapasztalatokat és a vonatkozó előírásokból adódó elvárásokat.

Benyák László

Gépek, emelőgépek időszakos vizsgálata

2022. február 7. |  2104
9 4.75 (8)

A megrendelő kezdeményezte, hogy a VBF felülvizsgálat során történjen meg a villamos gépek ellenőrzése is. Hogyan értelmezzük a VBF vizsgálatot egy adott villamos gépre pl. fröccsöntő gépre, emelőberendezésre, futómacskára, híddarura? – kérdezte a VBF felülvizsgáló, mondván, hogy a 47/1999. GM rendelet, valamint az MSZ EN 60204, MSZ 9721 szabványsorozatok is követelményként támasztják az adott gép áramütés elleni védelmének dokumentált ellenőrzését.

Benyák László

Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges

2021. március 8. |  14 519
61 4.78 (54)

Egy 1989-ben létesült családi ház adásvétele során az ügyvéd felhívta az eladó, valamint a vásárló figyelmét, hogy a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor villamos biztonsági felülvizsgálatot kell végezni. A Villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzését a 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelettel módosított 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. számú mellékletének (VMBSZ) 1.13.2 f) pontja írja elő.

Benyák László

Mérőhelyi beavatkozások

Átalakítás, felújítás szempontjai

2021. február 7. |  4384
52 4.67 (45)

Egy 1989-ben létesült családi ház méretlen betápláló fővezetéke, közvetlenül egy 300 mA kioldóáramú áram-védőkapcsolóba van bekötve, amely az elmúlt időszakban – látszólag ok nélkül – többször is kikapcsolt. Az indokolatlannak tűnő ÁVK-kioldások, jelentős bosszúságot okoztak az ügyfél számára, ezért az ügyfél regisztrált villanyszerelőhöz fordult, aki beazonosította a rendellenességet kiváltó okot és megszüntette a hibát.

Benyák László

Társasházakban jelentkező többletigények teljesítése

2020. december 7. |  3124
18 4.69 (16)

Az ügyfél szeretné, ha a többletigényének kielégítése gyorsan, zökkenőmentesen és minél olcsóbban történne meg. Ugyanakkor a gyakorlatban tapasztalható kaotikus helyzetek, a vonatkozó előírások és követelmények, valamint a piaci verseny jelentős kihívás elé állítja a szakembereket. A társasházakban jelentkező többletigények kielégítésével kapcsolatos vizsgálat, valamint a követelmények teljesítése sem egyszerű feladat.

Benyák László

Földre telepített fogyasztásmérőhelyek alkalmazhatósága

2020. november 9. |  2685
8 4.71 (7)

Az új létesítésű családi házak hálózatra csatlakoztatásához az esetek jelentős részében földkábeles csatlakozást igényelnek az ügyfelek. A családi házak földkábellel történő hálózatra csatlakoztatásának követelményeit a VL 2020/5. számában részleteztük, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel, folytatjuk a témát gyakorlati szemmel.

Benyák László

HMKE: meghiúsult üzembe helyezés

2020. október 12. |  2054
10 4.8 (10)

A megújuló energiatermelés rohamos fejlődésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a családi házak tetején a háztartási méretű kiserőművek. A HMKE létesítésére vonatkozó előírásokat és követelményeket, a lap áprilisi számában már részleteztem, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel az alábbi példán keresztül folytatjuk a témát gyakorlati szemmel.

Benyák László

A felhasználói igények és a követelmények csapdájában

2020. szeptember 14. |  4401
9 4.67 (6)

A hálózatra csatlakoztatással kapcsolatos gyakorlati szokások és a vonatkozó követelmények között esetenként jelentős eltérések tapasztalhatók. Miből adódnak ezek az eltérések? Az egyszerűnek tűnő kérdés mögött számos ok és okozati összefüggés rejlik.

Benyák László

Családi ház hálózatra csatlakoztatása szabadvezetékkel

2020. augusztus 4. |  6066
18 4.87 (15)

Újabb példaesetet ismertetünk, amelyen keresztül megvizsgáljuk, hogy mik a hálózatra csatlakoztatással szemben támasztott követelmények. Esetünkben egy új családi ház hálózatra csatlakoztatását szabadvezetékkel tervezik megvalósítani. Az igényelt áramerősség minden napszakban 1×32 A, kizárólag éjszaka 1×16 A. Az épületben egy felhasználási hely kerül kialakításra. A csatlakozóvezeték nyomvonalhossza 24 m, az NFA 2X típusú vezeték teljes hosszúsága 30 m.

Benyák László

Egy ingatlan, több csatlakozás

2020. június 12. |  1593
14 1 4.91 (11)

Egy 1975-ben épült épületben négy felhasználási hely van. Az épület csatlakozása 3×10 mm² MLC/25 mm² alumínium. Az egyik ügyfél, 1×25 A helyett 3×25 A-t igényelt. A többletigényben nem érintett felhasználók azt mondják, hogy nekik van villany és nem hajlandók semmilyen átalakítást finanszírozni. A felhasználói tulajdonú vezetékhálózat biztonságosságát igazoló dokumentumok – minősítő iratok – nem állnak rendelkezésre, és a lakók nem is érzékelik annak jelentőségét. Az építmény a közterületi telekhatártól 5 méter távolságra van. Felmerült a kérdés, hogy a többletigénnyel jelentkező ügyfél számára létesülhet-e egy másik szabadvezetékes csatlakozás?

Benyák László

Családi ház hálózatra csatlakoztatása földkábellel

Milyen legyen a fogyasztásmérőhely?

2020. május 11. |  5523
44 4.82 (39)

Az új fogyasztói bekapcsolások előkészítése, valamint a többletigények kielégítése során gyakran merülnek fel kérdések. A kérdések száma ugyanakkor megfelelő tervezéssel minimalizálható. A helyes válaszok adásához javasolt figyelembe venni az alábbiakat is.

Benyák László

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

2020. április 14. |  3556
30 1 4.74 (27)

Egy 1984-ben épült családi ház tulajdonosa egyfázisú 5 kW teljesítményű napelemes rendszert, HMKE-t (háztartási méretű kiserőművet) szeretne a tetőre. Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést a regisztrált villanyszerelő.

Benyák László

Leszerelték a fogyasztásmérőt

De az ügyfél „villanyt” szeretne

2020. március 10. |  9367
12 1 4.67 (9)

Egy 1974-ben épült épületben három lakás van. Jelenleg két lakásban nincs villany, mert azokat számlatartozás miatt 2018-ban kikapcsolták, és a fogyasztásmérőt is leszerelte a hálózati engedélyes. A kikapcsolt lakásoknak új tulajdonosai lettek, akik igénylik a villamosenergia-ellátást. Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést a regisztrált villanyszerelő.22 cikk. Lapozó: