Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Használatba vételt megelőző első ellenőrzés

Fogyasztásmérőhely I.

2024/5. lapszám | Benyák László |  938 |

Használatba vételt megelőző első ellenőrzés

Érvényes rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhelyet telepítettem, szükség van-e villamos biztonsági felülvizsgálatra? Kinek kell azt elvégeznie? Ki fogja kifizetni? Melyek az ellenőrzés gyakorlati szempontjai? Tette fel a kérdéseket egy regisztrált villanyszerelő.

Előírások, követelmények

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet előírásai szerint: a villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell:

  • berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés),
  • rendkívüli eseményt követően,
  • átalakítás, javítás esetén, annak üzembe helyezése előtt és
  • időszakosan, az adott berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal.

Az ellenőrzést – a rendelet szerint – villamos biztonsági felülvizsgálattal kell végezni. Az első ellenőrzés elvégeztetése átalakítás, javítás esetén a kivitelező kötelezettsége, míg a rendkívüli eseményt követő és az időszakos ellenőrzés elvégeztetése az üzemeltető kötelezettsége, kivéve, ha szerződésben e kötelezettséget más vállalta (részletek a VMBSZ 1.8 pontjában).

A cikk még 11 798 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mérőhely