Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2024. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Használatba vételt megelőző első ellenőrzés

Fogyasztásmérőhely I.

Benyák László |  938
22 4.67 (18)

Érvényes rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhelyet telepítettem, szükség van-e villamos biztonsági felülvizsgálatra? Kinek kell azt elvégeznie? Ki fogja kifizetni? Melyek az ellenőrzés gyakorlati szempontjai? Tette fel a kérdéseket egy regisztrált villanyszerelő.

Az Avasi kilátó díszvilágítása

Deme László |  769
2 4 (2)

A kicsit Miskolc jelképének is számító, 72 m magas, 1963-ban épült többcélú (tv-torony, kilátó, presszó) létesítmény szerencsés időszakban kapott díszvilágítást.

Hensel, Ledvance, Siemens, DEHN, Daniella, Ganz

Hírek, újdonságok

VL online |  492
1

Megjelent a Hensel ENYCASE kábelösszekötődoboz-család legújabb tagja, új Ledvance LOUVER Panel lámpatestek, intelligens készülékekkel a hatékonyabb energiaelosztásért, DEHNcord háromfázisú, kompakt túlfeszültség-védelmi készülék TT és TN-S rendszerekhez, Székesfehérváron nyílt újabb Daniella üzlet, új, rozsdamentes tokozások a Ganztól

A villámvédelmi rendszer elemeinek folytonossága 1.

Kruppa Attila |  828
20 4.72 (18)

A villámvédelmi rendszer (LPS) feladata, hogy a felfogórendszer által felfogott villámáramot a levezetőrendszeren és a földelőrendszeren keresztül biztonságosan a földbe vezesse. Ennek feltétele, hogy a villámvédelmi rendszer elemei olyan szerkezeti kapcsolatban legyenek egymással, ami a villámáram vezetését lehetővé teszi, azaz, ahogy mondani szokás, a folytonosság biztosított legyen. Azonban a villámvédelemben a folytonosság meglétének ellenőrzése, illetve szükség szerint biztosítása lényegesen bonyolultabb feladat, mint elsőre gondolnánk.

Süllyesztett dugaszolóaljzatok

Áttekintő táblázat

VL online |  532
1 5 (1)

Táblázatunkban az ABB, az Albrecht Jung, az EFAPEL, az EMOS, a Gewiss, a Legrand, a Schneider és a Siemens termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Továbbfejlesztett kábeltálcaidomok az OBO-tól

Támogatott cikk |  498
1

Az OBO Bettermann több mint 100 éve fejleszt termékeket és megoldásokat villamos installációkhoz. A kábeltartó rendszerek területéhez kapcsolódó innovációk mindig is fókuszban voltak az OBO-nál. Sok éves tapasztalatunkkal a vezető gyártók közé tartozunk ezen a területen is. Kábeltartó rendszereink lehetővé teszik a kábelek és vezetékek falon kívüli vezetését az erős- és gyengeáramú nyomvonalak számára. Megfelelnek a nemzetközi szabványoknak és előírásoknak. A műszaki alapelveket az MSZ EN 61537 biztosítja.

Oktatási intézmények világításvezérlése

Ekler Attila |  615
2 5 (2)

Az oktatási intézmények, bölcsődétől az egyetemig, olyan épületek, ahol nemcsak jelentős időt töltenek el a fiatalok, pedagógusok és az intézmény személyzete, de időszakosan különböző korú csoportoknak eltérő tevékenységeket kell végezniük. Ráadásul gyerekkorban jelentős befolyással bír a szemek, látóidegek működésére, fejlődésére és egészséges állapotára a környezeti fény, ezért is nagyon fontos kérdés, hogy milyen világítást biztosítunk az ilyen jellegű épületekben.

Az akkumulátorok újrahasznosítása

Győrffy Dóra |  644
1 5 (1)

Magyarországon stratégiai ágazattá vált az akkumulátorgyártás. 2030-ig 10 ezer milliárd forintos nagyságrendben fektetnek be Magyarországon külföldi akkumulátor- és elektromosautó-gyártók. 2017 óta közel negyven akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházást jelentettek be, amelyek között vannak akkumulátorokat előállító cellagyárak, illetve ezekbe beszállító katód-, fólia- és alkatrészgyárak, valamint újrahasznosító- üzemek is. Cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk, megvizsgálva az újrahasznosítás és jövedelmezőség kérdéseit.

Európa áramtermelése számokban

Hárfás Zsolt |  724
2 5 (2)

Az EMBER londoni székhelyű elemző intézet jelentése szerint 2023-ban az Európai Unióban a villamosenergia-termelés 2697 TWh volt, ami a globális termelés 9 százalékának felelt meg. A legtöbb klímabarát villamos energiát – az ellátásbiztonság, az árstabilitás és az olcsóbb áram rendelkezésre állásának egyidejű biztosításával – változatlanul az atomerőművek biztosították Európában, miközben újabb és újabb csúcsokat megdöntve a megújulók is egyre nagyobb szerephez jutottak.