Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ekler Attila

villamosmérnök

 632 | |

Ekler Attila cikkei

Ekler Attila

Hatékony és látásbarát irodai világítás vezérlése

2024. április 12. |  57

A modern ember a nap nagy részét épületekben, zárt helyeken tölti, ezért nagyon fontos, hogy az ott kialakított világítás megfelelő minőségű legyen. Ez alapvetően egészségügyi szempontból lényeges kérdés, de erre más, többnyire gazdasági jellegű aspektusból is szükséges kellő figyelmet szentelni, mint például az élettartam és az energiahatékonyság.

Ekler Attila

Logisztikai és ipari létesítmények energiahatékony világításvezérlése

2024. március 11. |  772
1

A nagyobb ipari létesítmények esetében, egészen a közelmúltig, energiahatékonysági szempontból nem volt fókuszban a világítás, illetve, ha foglalkoztak is vele, alapvetően csak a lámpatestek cseréje, először LED-technológiára, majd később azon belül korszerűbb gyártmányokra történő kiváltása volt a fő tevékenység.

Ekler Attila

Mozgásérzékelők alkalmazása és kiválasztási szempontjai

2024. február 6. |  356
1 5 (1)

Napjainkban már egyre általánosabbnak mondható, hogy nem csak ipari és irodai területeken, de lakóépületek esetén is alkalmaznak mozgás- és fényfüggő automatikus világításműködtetést. Eleinte a megnövekedett komfortérzet segítette a mozgásérzékelők elterjedését, ma pedig már a villamosenergia-fogyasztás optimalizálása gyorsítja ezt a folyamatot.

Ekler Attila

Lépcsőházak

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben 3.

2023. november 30. |  1453
4 5 (3)

Az elmúlt lapszámokban megkezdett tematikát folytatva, az épületek nem fő funkciójához tartozó helyiségek és területek világításvezérlésével foglalkozunk. A legtöbbször egyszerűnek tűnő, de gyakran mégis komoly fejtörést okozó épületrészt vizsgálunk most meg, a lépcsőházakat.Ekler Attila

Folyosók és előterek

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben 2.

2023. november 6. |  531
3 4.67 (3)

A múlt havi cikkünkben az épületek mosdóinak, illemhelyeinek automatikus világításműködtetését néztük át az alapoktól: milyen érzékelőt javasolt alkalmazni, illetve az elhelyezéssel kapcsolatban mire kell ügyelni. Jelen írásunkban egy látszólag egyszerű, mégis nagyon sok megoldási lehetőséget rejtő, de éppen emiatt nagyobb figyelmet érdemlő területet vizsgálunk meg alaposabban: a folyosókat és a közlekedőket.

Ekler Attila

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben I.

Mosdók

2023. október 6. |  513
3 5 (2)

Talán kissé furcsának tűnik, de a mesterséges világítás automatikus működtetése az egyszerűbb megoldásokkal kezdődött és lett népszerű, úgymint kültéri lámpák vagy éppen mosdók, előterek világításának a kapcsolása. Valószínűleg az érzékelési és kapcsolási technológia kezdetlegesebb állapota és a fényforrások kapcsolási viselkedése is befolyásolta ezt a helyzetet, nem is beszélve az újdonságtól való tartózkodásról.

Ekler Attila

Világításvezérlés integrációja és innovatív újdonságok a KNX-rendszerben

2023. szeptember 11. |  485
1 4 (1)

Az elmúlt lapszámokban tárgyaltunk alapvető világításvezérlési fogalmakat és megoldási lehetőségeket az egyszerűbbtől a bonyolultabb vevői igényeket kiszolgáló lehetőségekig, melynek keretében elértünk az akár egész épületet összefogni képes DALI-rendszerekig. Most az épületautomatikai, azaz KNX-rendszer alapvető jellemzőire, azon belül a világítás integrált működtetésére szeretnénk fókuszálni.

Ekler Attila

Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében

2023. augusztus 3. |  631
3 5 (3)

Az előző lapszámban az automatikus ki-bekapcsolást biztosító mozgás- és jelenlétérzékelők működési elvét, valamint azok eltéréseit vetettük vizsgálat alá a Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma című anyagunkban. Újabb írásunk a világításszabályozás lehetőségeit tárja fel, szolgáltatási szintek és vevői igények szempontjából, energiahatékonysági, gazdasági és egészségügyi előnyeit is figyelembe véve.

Ekler Attila

A mozgásérzékelő-jelenlétérzékelő dilemma

Világításvezérlési alapok

2023. június 6. |  1122
16 1 4.63 (16)

Az elmúlt év gazdasági szempontból egyik leghúsbavágóbb történése az energiaárak ugrásszerű növekedése volt, amely nem csak a háztartásokat, de a vállalkozásokat és minden gazdálkodó szervezetet érzékenyen érint. Az épületek üzemeltetése korábban is komoly költségeket jelentett, de ez most hatványozottan jelentkezik.