Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az új atlétikai stadion díszvilágítása

Deme László |  999
2 5 (1)

Ami évtizedekkel ezelőtt még álom volt, ma már követelmény. Korábban esténként rejtélyes sötét leplet öltöttek magukra az épületek, ma a világítási ötletek között lehet válogatni. Így az új budapesti atlétikai stadion tervezése kapcsán sem az a kérdés merült fel, hogy legyen-e vagy ne legyen díszvilágítás, hanem az, hogy milyen legyen.

Dinamikus tarifák fajtái és alkalmazásuk a világban 1.

Slezsák István |  1556
4 5 (3)

A cikk bevezetést ad a villamosenergia-rendszerek kihívásaiba és felvázol egy újabb, nem annyira elterjedt kezelési lehetőséget. Ezek a dinamikus villamosenergia-tarifák, amiknek segítségével a fogyasztókat közvetett módon lehet ösztönözni arra, hogy a fogyasztási szokásaikat megváltoztassák akár helyi (pl. hálózati szűk keresztmetszetek), akár rendszerszintű (pl. rendszer kiegyensúlyozatlansága) problémák kezelése érdekében.

Hézag a banki utalások rendjében

Vajon miért kérik el a bankok a kedvezményezett nevét, ha még „házon belül” sem ellenőrzik azt?

Szemán Róbert Erdősi Csaba |  1206
4 5 (3)

Átutaltunk ezer forintot Csalez Lopeznek. Ő rendben meg is kapta a pénzt, noha ilyen nevű ügyfele vélhetően egyik hazai banknak sincs, hiszen a karaktert mi találtuk ki, és egy kollégánk játszotta el a szerepét. Miképpen történhetett ez meg? Úgy, hogy banki átutaláskor a pénzintézetek csupán a célszámla banki azonosítóját (számlaszámát) ellenőrzik, s ha az formailag megfelel az előírásoknak, teljesítik a tranzakciót, akárkihez tartozzék is valójában a számla.

Villamossági hírek és termékújdonságok

Hírek, újdonságok

VL online |  1512

Tűzjelző berendezés, monokristályos napelem, por- és páramentes lámpatest, rácsos kábeltálcarendszer és új villamossági szaküzlet a novemberi újdonságok között.

Folyosók és előterek

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben 2.

Ekler Attila |  544
3 4.67 (3)

A múlt havi cikkünkben az épületek mosdóinak, illemhelyeinek automatikus világításműködtetését néztük át az alapoktól: milyen érzékelőt javasolt alkalmazni, illetve az elhelyezéssel kapcsolatban mire kell ügyelni. Jelen írásunkban egy látszólag egyszerű, mégis nagyon sok megoldási lehetőséget rejtő, de éppen emiatt nagyobb figyelmet érdemlő területet vizsgálunk meg alaposabban: a folyosókat és a közlekedőket.

Egylakásos, kétvezetékes, digitális videókaputelefonok

Áttekintő táblázat

VL online |  996

Táblázatunkban az Akuvox, a Bticino, a Dahua Technology, az EMOS, a Futura Digital, a Hikvision, a Legrand, az Urmet és a Vimar Spa termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Új kengyelesbilincs-portfólió az OBO-tól

Támogatott cikk |  340

Az OBO teljesen átdolgozta és továbbfejlesztette a kengyelesbilincs-portfólióját, melynek az eredménye egy könnyebben szerelhető, tartásukban is jelentősen megerősödött termékcsalád lett. Számos szerelési kihívás leküzdhető így: a vezetékek, kábelek és csövek hatékonyan és megbízhatóan rögzíthetők profilsínekre és kábellétrákra az OBO bilincsekkel. A biztonságos rögzítés sarokés laposvasra, valamint körprofilokra is problémamentesen megoldható.

Mesterséges intelligencia a biztonság világában

Szűcs Attila |  666
1 5 (1)

Tavasszal megjelent egy cikk a Portfólión „Jöhetnek a mesterséges intelligenciával működő térfigyelő kamerák Franciaországban” címmel. Ahogy mondani szokás a téma az utcán hever, így útnak indulunk, hogy megértsük, milyen lehetőségeket és aggályokat hordoz magában a technológia és annak használata. A cikk három lépésben igyekszik feltárni, hogy mit is jelent mindez az iparunkban. A leírtakat sokkal inkább szánjuk akár megosztó vitaindítónak, mint tudományos értekezésnek.

Szükség törvényt bont

Ezt láttam – olvasói fotók

VL online |  999
2 5 (2)

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Hogyan készül a Paksi Atomerőmű üzemanyaga?

Hárfás Zsolt |  1524
4 1 4.75 (4)

Moszkvától jó másfél óra autóútra, Elektrosztál városában van a világ legnagyobb nukleárisüzemanyag-gyára, ahol a Paksi Atomerőmű fűtőelemeit gyártják. Ottjártunkkor az idén, illetve a 2024-ben esedékes paksi szállítmány urántablettáit égették éppen ki.

Szivattyúk váltott kapcsolása

Relés ötletek és trükkök 43.

Porempovics József |  1482
1 5 (1)

A folyadék- illetve zagyszivattyúk megbízható vezérlésére a háztartási alkalmazások mellett ipari szinten is többféle eszköz és megoldás áll rendelkezésre. A vízellátó rendszereknél a tároló kútból vagy más vízforrásból történő töltésének, valamint a tároló ürítésének szabályozása egyszerű esetben úszókapcsolóval felügyelt folyadékszintek alapján történik kisebb-nagyobb megbízhatósággal.