Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Szivattyúk váltott kapcsolása

Relés ötletek és trükkök 43.

2023/11. lapszám | Porempovics József |  1485 |

Szivattyúk váltott kapcsolása

A folyadék- illetve zagyszivattyúk megbízható vezérlésére a háztartási alkalmazások mellett ipari szinten is többféle eszköz és megoldás áll rendelkezésre. A vízellátó rendszereknél a tároló kútból vagy más vízforrásból történő töltésének, valamint a tároló ürítésének szabályozása egyszerű esetben úszókapcsolóval felügyelt folyadékszintek alapján történik kisebb-nagyobb megbízhatósággal.

Korszerűbb megoldásnak tekinthetjük a konduktív elven működő folyadékszint kapcsolókat, melyeknél a vezetőképes folyadékok szintjeit passzív szondák figyelik a folyadékba bevezetett mérőjel segítségével és a beállított töltés vagy ürítés logikának megfelelően kapcsolják kimeneti reléjüket. A szintfigyelés és kapcsolás további megoldásai közé tartoznak még a mikrohullámú, rezgővillás, ultrahangos stb. szinttávadók és szintkapcsolók is.

A szivattyúk működésének automatikus indítását a szintérzékelős, szintszondás vezérlők mellett áramlásérzékelők, nyomáskapcsolók és más szenzorok is végezhetik, amennyiben a technológia ezt kívánja meg. A szintvezérlő rendszerek biztonságos működése nagyban függ a figyelt közeghez optimális érzékelési módszer, eszköz megválasztásától, csak úgy, mint a szabályozás vagy kapcsolás végrehajtó szerveként használt szivattyú megbízhatóságától. A szivattyúk védelmére használt áramfigyelés, cosϕ-figyelés, szárazonfutás elleni védelem és más megoldások a szivattyú károsodását előzhetik meg, de nem adnak megoldást arra, hogy az ilyen védelmi okból történő szivattyúblokkolással egyben megszűnik a folyadék szállítása is. Az ebből eredő teljes rendszerleállást nem minden technológiai folyamat viseli el károsodás nélkül.

A cikk még 14 856 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléSzivattyúVezérléstechnika

Kapcsolódó