Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Évfordulót ünneplünk...

Szemán Róbert |  1069
1

Húsz évvel ezelőtt merész döntést hozott a kiadónk. Az akkor már két éve piacra lépő épületgépészeti szaklap (VGF&HKL) eredményein felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy az épületvillamossági szakembereknek is szükségük van egy – a szakma problémáival, újdonságaival foglalkozó, friss és közérthető – havonta megjelenő lapra. A Villanyszerelők Lapja a reméltnél is nagyobb sikert hozott, és a jelen kiadványunk már a 200. lapszám a sorban!

20 alapvető jótanács villanyszerelőknek

Rátai Attila |  9790
77 4.85 (67)

A Villanyszerelők Lapja 2002-es alapítása óta a kiadó törekvése nem változott: hiteles, érthető, a napi munkavégzés során használható tudásanyagot adni az épületvillamosság területén dolgozó szakembereknek. A VL 20 éves jubileumának alkalmából Rátai Attila, lapunk állandó szerzője, 20 szakmai alaptételt gyűjtött csokorba, amellyel minden villanyszerelőnek tisztában kell lennie.

Szeptemberi hírek, újdonságok

VL online |  770

Univerzális tűzvédelmi kábelcsatornák az OBO-tól, megújult hőkamera promóciós áron, Villanyszerelő Konferencia, Sonel PVM-1020 napelemrendszer-ellenőrzőműszer a Rapas Kft.-től, megbízható csatlakozás a TOPJOB® S installációs sorkapcsokkal, LED-es világítás: ingyen felmérés és tervezés a TRACON-nál.

A nem norma szerinti villámvédelemhez használható anyagok és szerkezetek

Kruppa Attila |  1752
12 4.78 (9)

A villámvédelem kettősségének megszüntetése évek óta napirenden van. Bár igazi áttörés nem történt a témában, a nem norma szerinti villámvédelem egységesített követelményrendszere, amely a villamos TvMI legújabb kiadásában jelent meg, jelentős lépést tesz ebbe az irányba azzal, hogy változtat a villámvédelmi berendezés kialakításához használható anyagokon és szerkezeteken. Ezek a változások szemmel látható hatással lesznek a villámvédelem gyakorlatára is.

Szokott ön szabványokat vásárolni?

Fülöp Miklós |  1721
14 4.55 (11)

A Villanyszerelők Lapja honlapján a közelmúltban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a villanyszerelők milyen gyakorisággal vásárolnak szabványokat, illetve milyen forrásból szerzik be azokat. Ahhoz mérten, hogy a korrekt, szakszerű munkavégzés elengedhetetlen feltétele a szabványok ismerete, az eredmény meglepő lett.

Hőkamerák

Áttekintő táblázat

VL online |  656

Táblázatunkban a Bosch, a Flir, a Fluke, a Guide Sensmart, a HTItalia, a Megger, a Metrel, a Sonel és a Testo termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az ideális hőkamera villamos mérésekre

Zuna László |  976
2 1 4.5 (2)

Az elektromos rendszerek vizsgálatánál nem csupán a feszültségek és áramerősségek mérése lehet lényeges, hanem a keletkező hőjelenségek vizsgálata is fontos szempont tud lenni. Napjainkban pedig egyre kiemelkedőbb ezen jelenségek vizsgálata is, hiszen az elszabaduló nyersanyagárak miatt talán soha nem volt ilyen fontos a gazdaságosság kérdése, mind energiafelhasználás szempontjából, mind hatékonyság oldaláról.

Hálózatra csatlakoztatás földkábellel

Benyák László |  3166
20 1 4.76 (17)

Egy új létesítésű, egyetlen felhasználási helyet tartalmazó családi ház villamosenergia-ellátását földkábellel kívánják biztosítani. Az igényelt áramerősség 3×32 A. Milyen legyen a fogyasztásmérőhely? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

Keringtetőszivattyú-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 31.

Porempovics József |  1552
2 5 (2)

A fűtési szezon közeledtével gyakrabban merülnek fel kérdések a fűtési rendszer hatásfokának növelésével kapcsolatban. Ehhez hozzájárul még az energiaárak sokszor robbanásszerű emelkedése is, melynek kellemetlen negatív hatásait szintén csak a fűtési rendszerbe való beavatkozás enyhítheti, amennyiben ténylegesen van lehetőség a meglévő rendszer hatásfoknövelésére, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

Húsz év atomenergiával

Hárfás Zsolt |  759
3 5 (3)

Mindennapi életünk során olyan stratégiai döntéseket hozunk, amelyek hosszú távon meghatározzák nemcsak a saját jövőnket, hanem a tágabb szakmai közösségünk jövőjét is. Így volt ez akkor is, amikor húsz esztendővel ezelőtt megalapították az épületvillamosági szakma kiadványát, a Villanyszerelők Lapját. Az atomenergia, amely idehaza a konnektorban lévő, itthon termelt áram közel felét adja, az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül és stabil jövőképpel rendelkezik, hiszen megkerülhetetlen a szerepe a megbízható, biztonságos és klímasemleges áramtermelésben.