Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Szokott ön szabványokat vásárolni?

2022/9. lapszám | Fülöp Miklós |  1720 |

Szokott ön szabványokat vásárolni?

A Villanyszerelők Lapja honlapján a közelmúltban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a villanyszerelők milyen gyakorisággal vásárolnak szabványokat, illetve milyen forrásból szerzik be azokat. Ahhoz mérten, hogy a korrekt, szakszerű munkavégzés elengedhetetlen feltétele a szabványok ismerete, az eredmény meglepő lett.

A villanylap.hu weboldalon feleletválasztós formában lehetett a feltett kérdésre válaszolni. A „Szokott ön szabványokat vásárolni?” kérdésre több mint 1700 válasz érkezett, amely akár tekinthető reprezentatívnak is a villanyszerelők körében.

Reprezentativitásról akkor beszélünk, ha valószínűségi mintavétel során úgy választjuk ki a megkérdezendő személyeket, hogy azok véleménye statisztikailag nem tér el jelentősen attól, mintha a teljes vizsgált alapsokaságot, annak minden tagját megkérdeztük volna. Érdekes tény, hogy Magyarországon a legtöbb reprezentatív kutatás 1000–1500 fős mintán történik, ami megfelelő mintavétellel akár az egész lakosság véleményét tükrözheti.

A válaszolók 16%-a jelölte meg azt, hogy számos szabványt megvásárolt már. Ők éves viszonylatban több tízezres nagyságrendben költenek szabványok beszerzésére. Vallják, hogy a szakszerű, felelősségteljes és biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen a szabványok pontos ismerete. A legnagyobb arányban, egészen pontosan 27% válaszolt úgy, hogy egy-két esetben, alkalmanként vásárol szabványokat. Fontosnak tartják az ismeretüket, de drágának gondolják őket, így csak a legfontosabbakat veszik meg. A felmérésben résztvevők 21%-a mondta azt, hogy céges előfizetéssel fér hozzá a szabványkönyvtárhoz. Minden negyedik válaszadó (25%) bevallottan nem hivatalos forrásból jut hozzá a szabványokhoz, így számukra nem jelent költséget a beszerzésük.

Az egyes válaszok képezte halmazok nagyságán, vagy arányain el lehet gondolkozni, azonban a legmeglepőbb az ötödik válaszlehetőséget megjelölők száma, illetve az a tény, hogy egyáltalán voltak, akik úgy vélekedtek, hogy nem vásárolnak és nem olvasnak szabványokat, és úgy gondolják, hogy a munkájukhoz nincs szükségük az ismeretükre. Ezt a lehetőséget 11 százalék, azaz 187 személy jelölte meg.

16% Számos szabványt megvásároltam már.
27% Egy-két esetben, alkalmanként vásárolok szabványokat.
21% Céges előfizetéssel férek hozzá a szabványkönyvtárhoz.
25% Nem hivatalos forrásból jutok hozzá a szabványokhoz.
11% Nem vásárolok és nem olvasok szabványokat.

Meg kell említenünk, hogy az 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról alapján a szabványok alkalmazása önkéntes – számos esetben halljuk is az erre való hivatkozást, rendszerint az előírásokat nem ismerők szájából, ám a felelősen eljáró és a jogszabályokat ismerő szakemberek tudják, hogy a szabványok használata gyakorlatilag kötelező.

A felmérésünkkel kapcsolatban több tucat véleményt, hozzászólást kaptunk, amelyek zöme a szabványok fizetős voltát kifogásolta és arra az ellentmondásra mutattak rá, hogy olyan előírásokat kell betartaniuk a szakmagyakorlóknak, amelyeket nem tudnak korlátozásmentesen, ingyenesen elérni. Az egyik véleményíró így fogalmazott: a villanyszerelő csoportokban mindenféle legendák keringenek, mert egy jelentős rétegnek nincs hozzáférése a szabványokhoz. Ezért nem pénzt kellene kérni értük, hanem mindenkihez el kellene juttatni azokat.

DokumentálásSzabványokVillanyszerelés

Kapcsolódó