Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Keringtetőszivattyú-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 31.

2022/9. lapszám | Porempovics József |  1209 |

Keringtetőszivattyú-vezérlések

A fűtési szezon közeledtével gyakrabban merülnek fel kérdések a fűtési rendszer hatásfokának növelésével kapcsolatban. Ehhez hozzájárul még az energiaárak sokszor robbanásszerű emelkedése is, melynek kellemetlen negatív hatásait szintén csak a fűtési rendszerbe való beavatkozás enyhítheti, amennyiben ténylegesen van lehetőség a meglévő rendszer hatásfoknövelésére, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

A szoba alacsonyabb hőmérsékletre állítása természetesen mindig egy lehetőség, hiszen már 1 °C csökkentés is mérhető energiafelhasználás-csökkenést eredményezhet. De sok esetben nincs rá lehetőség, mert beteg van a házban, vagy pici gyerekek, vagy egyszerűen csak szeretik a meleget. Ebben az esetben és egyébként is érdemes felmérni a lehetőségeket.

Új építésű lakásokban, családi házakban már a tervezési fázisban célszerű jól átgondolni a kiépítendő rendszer adottságait, betervezve némi bővítési, módosítási lehetőséget is. Az épületgépészek többsége fel van erre készülve és a megfelelő készülékek és eszközök is rendelkezésre állnak a boltok polcain. Tervezett vagy meglévő otthonainkban nem ritka a padló- (és/vagy fal-) és radiátorfűtés vegyes kiépítése. Van, ahol a földszintet csak padlófűtéssel fűtik, az emelet csak radiátoros fűtéssel van ellátva. Előfordul, hogy minden fűtendő helyiségben mindkét rendszer megtalálható, így a tehetetlenebb padló- vagy falfűtés mellett a gyorsabb felfűtést eredményező radiátorfűtés is rendelkezésre áll. Több ilyen rendszerben sokszor nem elegendő a gázkazán saját szivattyúja, szükség van egy vagy több kiegészítő szivattyúra és azok vezérlésére is. Sok esetben viszont csak egy termosztát adja a szabályozáshoz szükséges adatokat, más esetekben zónázott a rendszer, ahol helyiségenként van egy-egy szobatermosztát telepítve. Aktuális cikkünkben a legegyszerűbb szivattyúvezérléstől a bekapcsolás-késleltetett és utókeringtető funkcióval felvértezett vezérlésekig próbálunk kiinduló, gondolatébresztő ötletekkel szolgálni.

A cikk még 12 293 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

SzivattyúVezérléstechnika

Kapcsolódó