Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 28.

2022/5. lapszám | Porempovics József |  1058 |

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.

Sok esetben a friss levegő bejutását a helyiségekbe csak a nyílászárók elégtelen szigetelése biztosítja, nem túlságosan ellenőrzött módon. Passzív házakban a probléma megoldása szinte kötelező, de a szellőztetés nem egyszerű elszívással történik, hanem úgynevezett rekuperátorral, azaz hővisszanyerős szellőztetővel. A rekuperátor a légcsere mellett a helyiségből elszívott levegő hőjének egy részét is visszaadja a befújt levegőnek egy hőcserélőn keresztül. Falhűtéses légkondicionálásnál a falsíkba épített harmatpont-érzékelő figyeli a páralecsapódás előtti állapotot és ez alapján szabályozza a szellőztetést.

A cikk még 15 835 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó