Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az érintési és lépésfeszültség elleni vedelemről

Kruppa Attila |  2467
5 5 (5)

A norma szerinti villámvédelem kapcsán egyre többször találkozhatunk a veszélyes érintési és lépésfeszültség elleni védelem téves – vagy legalábbis megkérdőjelezhető – szabályértelmezésével. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az MSZ EN 62305 szabvány mely hiányosságai adnak táptalajt ennek, és egyúttal megpróbálunk útmutatást adni a helyes értelmezéshez.

Európai energiakáosz

Hárfás Zsolt |  1229
2 5 (2)

Az elmúlt évtizedben Európában gőzerővel létesültek az ellátásbiztonságot garantálni nem képes időjárásfüggő megújuló kapacitások, miközben tömegével estek ki a rendszerből az alaperőművek. Új, zsinóráramot adni képes erőművek alig épültek, miközben folyamatosan nőtt az áramigény. A szén-dioxidkvótaárak az erőltetett ütemű uniós zöldítés miatt elszálltak, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt sokkoló a gázhiány. Az előbb írtak következményeként kialakult a gáz-, szén- és áramhiány, valamint többszörösére emelkedtek a földgáz, a szén, a villamos energia és a szén-dioxid-kvótaárak is.

Gépek, emelőgépek időszakos vizsgálata

Benyák László |  2239
10 4.78 (9)

A megrendelő kezdeményezte, hogy a VBF felülvizsgálat során történjen meg a villamos gépek ellenőrzése is. Hogyan értelmezzük a VBF vizsgálatot egy adott villamos gépre pl. fröccsöntő gépre, emelőberendezésre, futómacskára, híddarura? – kérdezte a VBF felülvizsgáló, mondván, hogy a 47/1999. GM rendelet, valamint az MSZ EN 60204, MSZ 9721 szabványsorozatok is követelményként támasztják az adott gép áramütés elleni védelmének dokumentált ellenőrzését.

Lámpatestek felújítása

Közvilágítási lámpatestek avulása 2.

Gombár Kristóf Nádas József |  2749
1 5 (1)

A közvilágítási lámpatestek avulását tárgyaló cikkünk folytatásában a berendezések felújításával foglalkozunk. Két nagyon eltérő lámpatesten keresztül fogjuk bemutatni a felújítások folyamatát, miként születnek újjá a több évtizedes szolgálat után. Az egyik a cikk első részében, a 2021/12. lapszámunkban ismertetett mérésekben is szereplő Elco Universal, a másik a VBKM TwinEKA lámpatest lesz. Utóbbi legendás darab a gyűjtők körében, ezért mindenképp be kívántuk mutatni a felújítását.

2000 W teljesítményű elektromos fűtőtestek

Áttekintő táblázat

VL online |  1083
4 4 (3)

Táblázatunkban az Atlantic, a Beha, a Climastar, a Glamox, a NOBO, a Stiebel Eltron és az UAB ADAX termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az elektromos fűtőtestekről

Szász János |  1743
3 5 (3)

Vélhetően 2022-ben tovább erősödik az elektromos fűtések térnyerése. Ez annak is köszönhető, hogy a többször elhalasztott 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglalt épületenergetikai jogszabályváltozások nem halogathatók tovább. Nyáron életbe lép a 6. melléklet, amely kötelezővé teszi az újépítésű ingatlanok számára a BB besorolást, azaz a közel nulla energiaigényt, illetve – többek között – a 25% megújulóenergia-részarányt. Tehát az épület energiaigényének legalább negyedét megújuló forrásból kell fedezni, így kézenfekvő, hogy a jelenleg is számos állami támogatásnak örvendő napelemes rendszer mellett döntsenek a beruházók.

Power, Tracon, Daniella, C+D, InfoShow

Hírek, újdonságok

VL online |  561
1 5 (1)

Kétvezetékes kaputelefonszett, egyedi gyártású csatlakozódobozok a TRACON-nál, UV-C lámpákkal bővült a Daniella Villamosság kínálata, „okos” relévizsgáló (szekundernyomató), folytatódik az InfoShow.

Belső villámvédelmi rendszer

MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem, építmények fizikai károsodása és életveszély IV.

Rátai Attila |  1332
4 5 (4)

A belső villámvédelemnek kell megakadályoznia a külső villámvédelmi rendszerben, vagy az építmény más vezetőképes részeiben folyó villámáram által előidézett veszélyes másodlagos kisüléseket a védendő építményben. Veszélyes másodlagos kisülések a külső villámvédelmi rendszer és a fémszerkezetek, a belső rendszerek, az építményhez csatlakozó külső vezetőképes részek, kábelek és vezetékek között jöhetnek létre.

A nyertesek

Nyereményjáték eredményhirdetés

VL online |  1068
2 5 (1)

Lezárult a VL Karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 12 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen közel 300 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 940 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Relés ötletek és trükkök 25.

Porempovics József |  979

A ventilátorok mint a levegő kényszeráramoltatásának eszközei életünk több területén megjelennek, legyen az háztartás vagy ipar. Az egyszerű szobai ventilátorok mellett a szellőztetők, hővisszanyerők, elektromos radiátorok, fűtő/hűtő berendezések és sok más készülék tartalmaz ventilátort.