Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az érintési és lépésfeszültség elleni vedelemről

Az érintési és lépésfeszültség elleni vedelemről

Kruppa Attila |  1019
5 5 (5)

A norma szerinti villámvédelem kapcsán egyre többször találkozhatunk a veszélyes érintési és lépésfeszültség elleni védelem téves – vagy legalábbis megkérdőjelezhető – szabályértelmezésével. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az MSZ EN 62305 szabvány mely hiányosságai adnak táptalajt ennek, és egyúttal megpróbálunk útmutatást adni a helyes értelmezéshez.

Európai energiakáosz

Európai energiakáosz

Hárfás Zsolt |  611
1 5 (1)

Az elmúlt évtizedben Európában gőzerővel létesültek az ellátásbiztonságot garantálni nem képes időjárásfüggő megújuló kapacitások, miközben tömegével estek ki a rendszerből az alaperőművek. Új, zsinóráramot adni képes erőművek alig épültek, miközben folyamatosan nőtt az áramigény. A szén-dioxidkvótaárak az erőltetett ütemű uniós zöldítés miatt elszálltak, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt sokkoló a gázhiány. Az előbb írtak következményeként kialakult a gáz-, szén- és áramhiány, valamint többszörösére emelkedtek a földgáz, a szén, a villamos energia és a szén-dioxid-kvótaárak is.

Gépek, emelőgépek időszakos vizsgálata

Gépek, emelőgépek időszakos vizsgálata

Benyák László |  1027
5 4.75 (4)

A megrendelő kezdeményezte, hogy a VBF felülvizsgálat során történjen meg a villamos gépek ellenőrzése is. Hogyan értelmezzük a VBF vizsgálatot egy adott villamos gépre pl. fröccsöntő gépre, emelőberendezésre, futómacskára, híddarura? – kérdezte a VBF felülvizsgáló, mondván, hogy a 47/1999. GM rendelet, valamint az MSZ EN 60204, MSZ 9721 szabványsorozatok is követelményként támasztják az adott gép áramütés elleni védelmének dokumentált ellenőrzését.

Lámpatestek felújítása

Lámpatestek felújítása

Közvilágítási lámpatestek avulása 2.

Gombár Kristóf Nádas József |  852

A közvilágítási lámpatestek avulását tárgyaló cikkünk folytatásában a berendezések felújításával foglalkozunk. Két nagyon eltérő lámpatesten keresztül fogjuk bemutatni a felújítások folyamatát, miként születnek újjá a több évtizedes szolgálat után. Az egyik a cikk első részében, a 2021/12. lapszámunkban ismertetett mérésekben is szereplő Elco Universal, a másik a VBKM TwinEKA lámpatest lesz. Utóbbi legendás darab a gyűjtők körében, ezért mindenképp be kívántuk mutatni a felújítását.

2000 W teljesítményű elektromos fűtőtestek

2000 W teljesítményű elektromos fűtőtestek

Áttekintő táblázat

VL online |  384
2 5 (1)

Táblázatunkban az Atlantic, a Beha, a Climastar, a Glamox, a NOBO, a Stiebel Eltron és az UAB ADAX termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az elektromos fűtőtestekről

Az elektromos fűtőtestekről

Szász János |  963
3 5 (3)

Vélhetően 2022-ben tovább erősödik az elektromos fűtések térnyerése. Ez annak is köszönhető, hogy a többször elhalasztott 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglalt épületenergetikai jogszabályváltozások nem halogathatók tovább. Nyáron életbe lép a 6. melléklet, amely kötelezővé teszi az újépítésű ingatlanok számára a BB besorolást, azaz a közel nulla energiaigényt, illetve – többek között – a 25% megújulóenergia-részarányt. Tehát az épület energiaigényének legalább negyedét megújuló forrásból kell fedezni, így kézenfekvő, hogy a jelenleg is számos állami támogatásnak örvendő napelemes rendszer mellett döntsenek a beruházók.

Power, Tracon, Daniella, C+D, InfoShow

Power, Tracon, Daniella, C+D, InfoShow

Hírek, újdonságok

VL online |  238
1 5 (1)

Kétvezetékes kaputelefonszett, egyedi gyártású csatlakozódobozok a TRACON-nál, UV-C lámpákkal bővült a Daniella Villamosság kínálata, „okos” relévizsgáló (szekundernyomató), folytatódik az InfoShow.

Belső villámvédelmi rendszer

Belső villámvédelmi rendszer

MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem, építmények fizikai károsodása és életveszély IV.

Rátai Attila |  431
3 5 (3)

A belső villámvédelemnek kell megakadályoznia a külső villámvédelmi rendszerben, vagy az építmény más vezetőképes részeiben folyó villámáram által előidézett veszélyes másodlagos kisüléseket a védendő építményben. Veszélyes másodlagos kisülések a külső villámvédelmi rendszer és a fémszerkezetek, a belső rendszerek, az építményhez csatlakozó külső vezetőképes részek, kábelek és vezetékek között jöhetnek létre.

A nyertesek

A nyertesek

Nyereményjáték eredményhirdetés

VL online |  606
2 5 (1)

Lezárult a VL Karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 12 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen közel 300 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 940 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Relés ötletek és trükkök 25.

Porempovics József |  386

A ventilátorok mint a levegő kényszeráramoltatásának eszközei életünk több területén megjelennek, legyen az háztartás vagy ipar. Az egyszerű szobai ventilátorok mellett a szellőztetők, hővisszanyerők, elektromos radiátorok, fűtő/hűtő berendezések és sok más készülék tartalmaz ventilátort.