Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Relés ötletek és trükkök 25.

2022/1-2. lapszám | Porempovics József |  978 |

Ventilátorok fokozatkapcsolása

A ventilátorok mint a levegő kényszeráramoltatásának eszközei életünk több területén megjelennek, legyen az háztartás vagy ipar. Az egyszerű szobai ventilátorok mellett a szellőztetők, hővisszanyerők, elektromos radiátorok, fűtő/hűtő berendezések és sok más készülék tartalmaz ventilátort.

A népszerű fan coil berendezések ventilátora jellemzően három sebességfokozatba kapcsolható, ahogy pl. sok mennyezeti ventilátor is. A különböző sebességfokozatokba történő kapcsolás lehetőségét általában a villanymotor tekercselése biztosítja, így minden fokozatnak saját tekercskivezetése van. A normál szobai ventilátorok egymást kioldó fokozatkapcsolója könnyen kezelhető megoldás a tekercsrészek átváltására, ráadásul be van építve a készülék házába, így külön telepíteni, vezetékezni sem kell. Más a helyzet azokkal a ventilátorokkal, melyek nem rendelkeznek beépített fokozatkapcsolóval, vagy fordulatszám-szabályozóval. Ebben az esetben külső vezérlővel, vagy szabályozóval oldható meg a légáramlás erősségének beállítása. Cikkünkben erre mutatunk néhány alap- és különlegesebb megoldást.

A cikk még 15 132 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Automatikus helyiségvezérlés

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

Impulzusvariációk

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.