Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

2021/4. lapszám | Porempovics József |  1252 |

Automatikus helyiségvezérlés

A ma embere az úgynevezett okosvezérlések korát éli. Sokan hajlamosak vagyunk mindent okosnak tekinteni, amit mobiltelefonnal vagy más kommunikációs eszközzel lehet kezelni, függetlenül attól, hogy egy konnektorról vagy egy teljes házról, épületről van szó.

Ahhoz, hogy akár a legegyszerűbb „kütyüt” is pl. mobilról vezérelhessük, olyan elektronikára van szükség, mely egy áramköri egységen belül képes megoldani az általában vezeték nélküli (wifi) kommunikációt, valamint a helyi vezérlést is, azaz az eszköz tényleges funkcióját. Ma már erre egy picike mikrovezérlő chip is alkalmas lehet mind hardver, mind szoftver oldalról egyaránt. A mikrovezérlők széles körű alkalmazhatóságának tudatában felmerülhet a kérdés, hogy tényleg csak az az okos, amit mobillal vezérelünk? Hiszen egy egyszerű időrelében is mikrovezérlő működik, és egész sokat tud, de nem mondjuk rá, hogy okos időrelé. A következőkben olyan eszközökről lesz szó, melyeket ugyan nem nevezünk a fenti szempontból okosnak, mégis okosan, mondhatni logikusan képesek működni, hiszen mikrovezérlő az „agyuk”, melyet kis túlzással úgy programozunk, programoznak a fejlesztők, ahogy akarnak. Fentiek tükrében születhettek a bemutatásra kerülő speciális automatikus helyiségvezérlők, de megnézünk egy időrelés megoldást is hasonló funkcióra beállítva, tulajdonképpen alap bekötéssel és beállítással.

A cikk még 16 095 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Relés jelenlétszimuláció

Relés jelenlétszimuláció

Relés ötletek és trükkök 12.

Villogó jelzések

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.

Impulzusvariációk

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.