Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Lakáseladás és bérbeadás esetén kötelező a felülvizsgálat

Rátai Attila |  19 035
66 4.66 (61)

Történt egy jogszabályváltozás a közelmúltban, amely jelentősen érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát.

Mérőhelyi beavatkozások

Átalakítás, felújítás szempontjai

Benyák László |  4240
49 4.64 (42)

Egy 1989-ben létesült családi ház méretlen betápláló fővezetéke, közvetlenül egy 300 mA kioldóáramú áram-védőkapcsolóba van bekötve, amely az elmúlt időszakban – látszólag ok nélkül – többször is kikapcsolt. Az indokolatlannak tűnő ÁVK-kioldások, jelentős bosszúságot okoztak az ügyfél számára, ezért az ügyfél regisztrált villanyszerelőhöz fordult, aki beazonosította a rendellenességet kiváltó okot és megszüntette a hibát.

Az olcsó megújulók mítosza

Hárfás Zsolt |  5350
14 4.78 (9)

A Paks II. projekt ellenzői a mai napig azt hirdetik, hogy az atomenergia ideje lejárt és a világon – kizárólag a megújulókkal – minden ellátásbiztonsági, versenyképességi és klímavédelmi célkitűzés megvalósítható. Kiváló és követendő példaként a németországi energiapolitikát szokták emlegetni, hiszen a németek évről évre egyre több nap- és szélerőművi kapacitást építenek be a rendszerbe.

Siemens, Tungsram, Schneider, Videosec, Tracon, OBO

Január-februári híreink

VL online |  1688
1 5 (1)

Siemens Cerberus Cloud Apps felhőalapú szolgáltatás, Tungsram Premium Panel DALI push-dim funkcióval, szerelvénykiválasztó alkalmazás, Videosec AZX-G30 WiFi+GSM+RF riasztókészlet, Samsung chip-es mélysugárzók, elektromosautó-töltők (EVSE-k) és napelemes rendszerek túlfeszültség-védelme az OBO-tól.

Kábelrendszerek elhelyezése menekülési útvonalakon

Kruppa Attila |  1363
12 4.64 (11)

Cikkünk aktualitását az adja, hogy egyrészt a VL egy korábbi számában az MSZ HD 60364-4-42-t feldolgozó írás érintette a témát, másrészt pedig 2020. november 1-én megjelent az MSZ 13207 új kiadása, amely tartalmaz újdonságokat ezzel kapcsolatban is. Így érdemes áttekinteni, hogy a jelenleg érvényes jogi-műszaki szabályrendszer hogyan értelmezhető, és milyen hatással lehet a gyakorlatra.

Rugós, nyitható vezetékösszekötők

Áttekintő táblázat

VL online |  1526
14 4.67 (12)

Táblázatunkban az Electro-Terminal, az OBO, a Tracon Electric, a VID és a WAGO termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Túláramvédelem

MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság

Rátai Attila |  2502
19 4.93 (15)

A közelmúltban megjelent cikkeinkkel összhangban folytatjuk azon szabványok részletes ismertetését, amelyekkel eddig nem nagyon foglalkoztunk. Az egyik ilyen az MSZ HD 60364-4-43 lap, amely a túláramvédelemmel foglalkozik.

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.

Porempovics József |  1071
3 5 (3)

Ha megoldást keresünk egy vezérléstechnikai feladatra, akkor minimum három alapvető jellemző ismeretére lesz szükségünk. Első a bemenet tulajdonságai, azaz milyen jellel vezérelünk. Második a vezérlőjel feldolgozása, azaz hogyan kell működnie a folyamatnak. Harmadik pedig, hogy milyen típusú, jellegű kimenetet igényel a vezérelt eszköz. A cikksorozatban eddig is többféle vezérléstechnikai megoldás került bemutatásra különféle jelfeldolgozási folyamatokkal.

Nyereményjáték eredményhirdetés

VL online |  1104
3 5 (3)

Lezárult a VL Karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 10 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 264 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 840 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Megfelelés a MEKH rendeletnek, nem hagyományos mérőeszközökkel

Kozma László |  1068

A témában született korábbi cikkeinkben (VL 2020/11. és 12. szám) összefoglaltuk a MEKH 1/2020. (I. 16.) rendelet részleteit, továbbá bemutattunk egy lehetséges megoldást. Nevezetesen a hagyományos villamos mérőkkel történő mérést, amely kielégíti a MEKH rendelet kívánalmait. Időközben el is jött az első határidő, mégpedig 2021. január elseje, amely fontos fordulópont az ügyben! A cégeknek, szervezeteknek most már nem lehet halogatni a lépéseket és a beruházásokat, mert a megfelelő hatóságok ellenőrizhetnek és akár bírságolhatnak is.