Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Mérőhelyi beavatkozások

Átalakítás, felújítás szempontjai

2021/1-2. lapszám | Benyák László |  4384 |

Mérőhelyi beavatkozások

Egy 1989-ben létesült családi ház méretlen betápláló fővezetéke, közvetlenül egy 300 mA kioldóáramú áram-védőkapcsolóba van bekötve, amely az elmúlt időszakban – látszólag ok nélkül – többször is kikapcsolt. Az indokolatlannak tűnő ÁVK-kioldások, jelentős bosszúságot okoztak az ügyfél számára, ezért az ügyfél regisztrált villanyszerelőhöz fordult, aki beazonosította a rendellenességet kiváltó okot és megszüntette a hibát.

Az ÁVK téves kioldásait a kötődobozban kialakított, leromlott állapotú kötések között kialakult szivárgó áram idézte elő. A hiba kijavítása után, a regisztrált villanyszerelő megemlítette az ügyfélnek, hogy célszerű lenne áthelyeztetni az ÁVK-t a mért oldalra. A vonatkozó követelmények szerint, ebben a konkrét esetben, hogyan helyezhető át az ÁVK a mért oldalra? Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést a regisztrált villanyszerelő.

Helyzetleírás

A fogyasztásmérőhelyen két darab háromfázisú (mindennapszaki, valamint kizárólag éjszakai) fogyasztásmérő van felszerelve, további áram-védőkapcsoló nincs. Így a fogyasztásmérők előtt felszerelt ÁVK, a teljes mért hálózat áramütés elleni védelmének kikapcsoló szerveként funkcionál. Az 1. képen látható mérőhely esetében – első „ránézésre” – gondolhatnánk, hogy a jelenleg felszerelt ÁVK-t egyszerűen át kell helyezni a mindennapszaki árszabás mért fővezetékének végpontjára és „kész”, mondván, hogy a forróvíztárolók, hőtárolókályhák áramütés elleni védelmének kikapcsolószervének céljára elegendő a kismegszakító. Még mielőtt „beáraznánk” az említett ÁVK áthelyezésével járó munkálatokat, célszerű megfontolni a következőket...

A cikk még 13 126 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Áram-védőkapcsolóFogyasztásmérőMérőhelyVillanyszerelés