Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. szeptember

A felhasználói igények és a követelmények csapdájában

A felhasználói igények és a követelmények csapdájában

2020. szeptember 14. | Benyák László |  2454
9 4.67 (6)

A hálózatra csatlakoztatással kapcsolatos gyakorlati szokások és a vonatkozó követelmények között esetenként jelentős eltérések tapasztalhatók. Miből adódnak ezek az eltérések? Az egyszerűnek tűnő kérdés mögött számos ok és okozati összefüggés rejlik.

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

2020. szeptember 14. | Hárfás Zsolt |  358
1 1 5 (1)

Franciaországban jelenleg 57 atomerőművi blokk termel éjjel-nappal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával látva el az ország lakosságának több mint háromnegyedét, valamint több mint 250 ipari energiafogyasztót 530 telephelyen. Azzal, hogy „stabil villamos energiát kínál megfizethető áron", az atomenergia hozzájárul a francia ipar versenyképességéhez és a lakosság kiszámítható áron történő, stabil energiaellátásához.

Ezt láttam

Ezt láttam

Ezt láttam – kontár megoldások

2020. szeptember 14. | VL online |  1125
10 4.67 (9)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelme

Építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelme

2020. szeptember 14. | Kruppa Attila |  1772
5 4.8 (5)

Az építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelmének kérdését meglehetősen furcsán kezeli az MSZ EN 62305 szabvány. Ez a probléma eddig nagyrészt a mélyben szunnyadt, de az utóbbi időben megindult a felszín felé, számos vitás helyzetet eredményezve. Bár a téma az európai szabványosítás szintjén és a hazai szakbizottságokban is napirendre került, mindeddig nem született eredmény. Addig is, amíg a helyzet rendeződik, a témában a saját véleményemet osztom meg az olvasókkal.

Kompakt megszakítók

Kompakt megszakítók

160 A-es, 3 pólusú, 36 kA zárlati megszakító képességű, állítható termikus és mágneses védelemmel ellátott, kompakt megszakítók áttekintő táblázata

2020. szeptember 14. | VL online |  440
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Villogó jelzések

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.

2020. szeptember 14. | Porempovics József |  408
1 5 (1)

Az irányítástechnikából jól ismert vezérlés és szabályozás közötti alapkülönbség, hogy a vezérlés úgynevezett nyílt hatásláncú, míg a szabályozás zárt. Szabályozásnál a hatáslánc „zártságát” tulajdonképpen az ellenőrző jel visszacsatolása jelenti, mely értéket az alapjellel összehasonlítva adódik az automatikus beavatkozás irányultsága. A vezérlésnél nincs olyan jellegű visszacsatolás, mely megváltoztathatná a vezérlési folyamatot – ezért nyílt hatásláncú.

Hírek, újdonságok

Hírek, újdonságok

Szeptemberi híreink

2020. szeptember 14. | VL online |  551
3 4.67 (3)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Központok

Központok

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában V.

2020. szeptember 14. | Barcsi Tamás |  602

A biztonságtechnikával foglalkozó cikksorozatunkban elérkeztünk a rendszer legfontosabb egységéhez, ami rendszerünk lelkét adja – ez nem más, mint a központ.

Kettős vagy megerősített szigetelés

Kettős vagy megerősített szigetelés

villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód, MSZ HD 60364-4-41

2020. szeptember 14. | Rátai Attila |  1510
12 4.89 (9)

Cikkünkben folytatjuk az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények ismertetését. Megvizsgáljuk, hogyan akadályozza meg a védelmi mód, hogy veszélyes potenciálkülönbség alakuljon ki. Megismerjük a megvalósítás menetét. Kitérünk arra, hogy mire figyel a felülvizsgáló és megnézzük, hogy milyen változások vannak a 2018-as kiadásban a 2007-eshez képest.