Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A felhasználói igények és a követelmények csapdájában

Benyák László |  4501
9 4.67 (6)

A hálózatra csatlakoztatással kapcsolatos gyakorlati szokások és a vonatkozó követelmények között esetenként jelentős eltérések tapasztalhatók. Miből adódnak ezek az eltérések? Az egyszerűnek tűnő kérdés mögött számos ok és okozati összefüggés rejlik.

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

Hárfás Zsolt |  1067
1 1 5 (1)

Franciaországban jelenleg 57 atomerőművi blokk termel éjjel-nappal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával látva el az ország lakosságának több mint háromnegyedét, valamint több mint 250 ipari energiafogyasztót 530 telephelyen. Azzal, hogy „stabil villamos energiát kínál megfizethető áron", az atomenergia hozzájárul a francia ipar versenyképességéhez és a lakosság kiszámítható áron történő, stabil energiaellátásához.

Ezt láttam

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2008
11 4.7 (10)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelme

Kruppa Attila |  2785
5 4.8 (5)

Az építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelmének kérdését meglehetősen furcsán kezeli az MSZ EN 62305 szabvány. Ez a probléma eddig nagyrészt a mélyben szunnyadt, de az utóbbi időben megindult a felszín felé, számos vitás helyzetet eredményezve. Bár a téma az európai szabványosítás szintjén és a hazai szakbizottságokban is napirendre került, mindeddig nem született eredmény. Addig is, amíg a helyzet rendeződik, a témában a saját véleményemet osztom meg az olvasókkal.

Kompakt megszakítók

160 A-es, 3 pólusú, 36 kA zárlati megszakító képességű, állítható termikus és mágneses védelemmel ellátott, kompakt megszakítók áttekintő táblázata

VL online |  1140
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.

Porempovics József |  1007
1 5 (1)

Az irányítástechnikából jól ismert vezérlés és szabályozás közötti alapkülönbség, hogy a vezérlés úgynevezett nyílt hatásláncú, míg a szabályozás zárt. Szabályozásnál a hatáslánc „zártságát” tulajdonképpen az ellenőrző jel visszacsatolása jelenti, mely értéket az alapjellel összehasonlítva adódik az automatikus beavatkozás irányultsága. A vezérlésnél nincs olyan jellegű visszacsatolás, mely megváltoztathatná a vezérlési folyamatot – ezért nyílt hatásláncú.

Hírek, újdonságok

Szeptemberi híreink

VL online |  1107
3 4.67 (3)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Központok

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában V.

Barcsi Tamás |  1313

A biztonságtechnikával foglalkozó cikksorozatunkban elérkeztünk a rendszer legfontosabb egységéhez, ami rendszerünk lelkét adja – ez nem más, mint a központ.

Kettős vagy megerősített szigetelés

villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód, MSZ HD 60364-4-41

Rátai Attila |  3010
15 4.92 (12)

Cikkünkben folytatjuk az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények ismertetését. Megvizsgáljuk, hogyan akadályozza meg a védelmi mód, hogy veszélyes potenciálkülönbség alakuljon ki. Megismerjük a megvalósítás menetét. Kitérünk arra, hogy mire figyel a felülvizsgáló és megnézzük, hogy milyen változások vannak a 2018-as kiadásban a 2007-eshez képest.