Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

2020/9. lapszám | Hárfás Zsolt |  590 |

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

Franciaországban jelenleg 57 atomerőművi blokk termel éjjel-nappal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával látva el az ország lakosságának több mint háromnegyedét, valamint több mint 250 ipari energiafogyasztót 530 telephelyen. Azzal, hogy „stabil villamos energiát kínál megfizethető áron", az atomenergia hozzájárul a francia ipar versenyképességéhez és a lakosság kiszámítható áron történő, stabil energiaellátásához.

A francia EDF energetikai konszern „Grand Carénage" nevű fenntartási és befektetési programja évente 4 milliárd eurót szán a meglévő atomerőművi blokkok üzemidejének meghosszabbítására, ugyanakkor a koronavírus-járvány lecsengése után az új atomerőművi blokkok építését is támogatná. Idén januárban a francia környezetvédelmi minisztérium nyilvános konzultációba kezdett az energiaátmenet kezelésére, a 2019–2028-as időszakra vonatkozó átdolgozott stratégiai dokumentumot, az ún. programmation pluriannuelle de l’énergie-t illetően. 

Európai viszonylatban a francia atomipar már most is versenyképesnek számít

„Az új atomerőművi blokkok építésére irányuló program 2021-től kezdődően hatékony eszköz lehetne a gazdasági és szociális fellendülés eléréséhez” – írta a francia Nukleáris Energia Társaság, hozzátéve, hogy ennek részeként az atomipar „készen áll arra, hogy mozgósítsa az erőforrásait”. Legalább három pár EPR típusú atomerőművi blokk megépítése lehetővé tenné a jelenlegi francia flotta 15 százalékának a megújítását.

A cikk még 7 087 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AtomerőműEnergetika