Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

2020. szeptember 14. | Hárfás Zsolt |  267 |

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

Franciaországban jelenleg 57 atomerőművi blokk termel éjjel-nappal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával látva el az ország lakosságának több mint háromnegyedét, valamint több mint 250 ipari energiafogyasztót 530 telephelyen. Azzal, hogy „stabil villamos energiát kínál megfizethető áron", az atomenergia hozzájárul a francia ipar versenyképességéhez és a lakosság kiszámítható áron történő, stabil energiaellátásához.

A francia EDF energetikai konszern „Grand Carénage" nevű fenntartási és befektetési programja évente 4 milliárd eurót szán a meglévő atomerőművi blokkok üzemidejének meghosszabbítására, ugyanakkor a koronavírus-járvány lecsengése után az új atomerőművi blokkok építését is támogatná. Idén januárban a francia környezetvédelmi minisztérium nyilvános konzultációba kezdett az energiaátmenet kezelésére, a 2019–2028-as időszakra vonatkozó átdolgozott stratégiai dokumentumot, az ún. programmation pluriannuelle de l’énergie-t illetően. 

Európai viszonylatban a francia atomipar már most is versenyképesnek számít

„Az új atomerőművi blokkok építésére irányuló program 2021-től kezdődően hatékony eszköz lehetne a gazdasági és szociális fellendülés eléréséhez” – írta a francia Nukleáris Energia Társaság, hozzátéve, hogy ennek részeként az atomipar „készen áll arra, hogy mozgósítsa az erőforrásait”. Legalább három pár EPR típusú atomerőművi blokk megépítése lehetővé tenné a jelenlegi francia flotta 15 százalékának a megújítását.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

AtomerőműEnergetika