Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.

2020/9. lapszám | Porempovics József |  617 |

Villogó jelzések

Az irányítástechnikából jól ismert vezérlés és szabályozás közötti alapkülönbség, hogy a vezérlés úgynevezett nyílt hatásláncú, míg a szabályozás zárt. Szabályozásnál a hatáslánc „zártságát” tulajdonképpen az ellenőrző jel visszacsatolása jelenti, mely értéket az alapjellel összehasonlítva adódik az automatikus beavatkozás irányultsága. A vezérlésnél nincs olyan jellegű visszacsatolás, mely megváltoztathatná a vezérlési folyamatot – ezért nyílt hatásláncú.

Amikor vezérelünk, akkor pl. a szemünkkel látjuk, hogy végrehajtódik az utasítás vagy kapunk valamilyen optikai vagy más jellegű visszajelzést, ami természetesen nem tekinthető irányítástechnikai szempontból visszacsatolásnak. Aktuális cikkünkben többek között folyamatok visszajelzésére is használható villogó fényjelzésekhez állítottunk össze áramköröket jól ismert funkcionális vezérléstechnikai modulokkal – főként időrelékkel.

A cikk még 14 062 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó