Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése

Relés ötletek és trükkök 7.

2020/4. lapszám | Porempovics József |  1349 |

Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése

A világítás több helyről történő kapcsolása hagyományosan alternatív és keresztváltó kapcsolókkal történik, ritkábban impulzusrelés, nyomógombos kialakítással. Ha a tulajdonos ezt a meglévő vezérlési rendszert módosítani szeretné – akár komfort, akár praktikussági vagy takarékossági okokból –, akkor a telepítőnek nem minden esetben van könnyű dolga.

Impulzusrelés kialakításnál – annak jellege miatt – egyszerűbb lehet a helyzet, mellyel kapcsolatban több kapcsolási rajz, megoldás jelent már meg a vezérléstechnikai rovatunkban. Bonyolultabb a módosítás a már kiépített, meglévő alternatív/keresztváltós rendszerben, mert vezetékei szinte csak a telepítés idején igényelt vezérlést teszik lehetővé, ezért bármilyen módosítás, komfortosítás a vezérlésben korlátokba ütközik – elsősorban említve a módosításhoz szükséges többletvezeték hiányát, nulla vezető meglétét stb. Sok esetben a plusz vezeték behúzása is problémás vagy egyáltalán nem is lehetséges. A relés sorozatunk aktuális cikkében a meglévő alternatív/keresztkapcsolóval több helyről történő világításvezérlés időzítésére mutatunk be különféle vezetékes megoldási lehetőségeket, köztük olyat is, melynél nincs szükség plusz fali vezeték behúzására. Az időzítés beépítésének elsődleges oka az energiatakarékosság és a fényforrás élettartamának megnövelése.

A cikk még 12 603 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Egyvezetékes vezérlés

Egyvezetékes vezérlés

Relés ötletek és trükkök 2.

Gombnyomás-variációk

Gombnyomás-variációk

Relés ötletek és trükkök 3.