Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az új OTSZ néhány változása

Kruppa Attila |  4609
17 1 4.69 (16)

2020. január 22-én hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi szabályzat, amely számos, a villamos szakmát érintő változást tartalmaz. Cikkünkben ezek közül tekintünk át néhányat, bemutatva, hogy a változtatások milyen gyakorlati problémák kezelését tűzték ki célul, és hogy milyen megfontolások állnak a módosítások hátterében.

Kéziszerszámok felülvizsgálata II.

Rátai Attila |  2451
29 4.88 (25)

A VL decemberi számában kezdtük el a kéziszerszámokra kötelezően előírt felülvizsgálatok tárgyalását, ismertettük a követelményeket, esett szó a nehézségekről, most pedig a problémamegoldással folytatjuk, és jegyzőkönyvmintákkal is szolgálunk.

Lámpa, mérőhely, amperszag

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  3189
6 4.8 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

E-töltő, kézikapcsoló és kockázatkezelő program

Január-februári híreink

VL online |  1289
3 1 5 (2)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Társasházak fővezetékeinek felújítása

Benyák László |  34 701
61 4.71 (51)

Egy 1977-ben épült társasház 5. emeletén lévő lakás tulajdonosa a fogyasztásmérő elé felszerelt kismegszakító névleges áramerősségét 1×32 A-ről, 1×40 A-re szeretné megnövelni. Mire figyeljek oda? – tette fel a kérdést egy regisztrált villanyszerelő.

3 fázisú feszültség-felügyeleti relék

Áttekintő táblázat

VL online |  1178
1 3 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Személyi feltételek

Robbanásbiztonság-technika IX.

Parádi Ervin |  2451
8 5 (8)

Részben már érintettük ezt a kérdést a robbanásbiztonság-technikai zónaszámítás és zónatérkép, valamint a robbanásvédelmi dokumentáció elkészítésénél. Természetesen nem csak ennél a két esetnél van többletkövetelmény a robbanásveszélyes térfogatokon belül. A tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés minden területén fel kell készíteni a szakembereket arra, hogy ezeken a veszélyes térfogatokon belül milyen különleges előírások vannak, így e tudás megszerzéséről igazolással is kell rendelkezniük, valamint a legtöbb esetben a tudásszint megőrzéséről is gondoskodni kell. A személyi kompetenciákhoz túl sok magyarázatot nem kívánok hozzátenni, azok megtalálhatók azokban a jogszabályokban és szabványokban, amelyek eddig említésre kerülnek.

Karácsonyi nyereményjáték

Támogatott cikk |  1319
1 5 (1)

Lezárult a VL karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 12 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 127 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 640 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő, illetve az egy hibát vétő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Villamosenergia-termelés a klímaváltozás árnyékában

Hárfás Zsolt |  1857
1 5 (1)

A világon és Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a mindennapjaink része. Az emberek kezdik a saját bőrükön érezni, mekkora tétje van annak, hogy az átlaghőmérséklet növekedését másfél fok alatt tudjuk megállítani.

Variációk kétirányú mozgatásra

Relés ötletek és trükkök 5.

Porempovics József |  1342
1 4 (1)

Garázsajtók, bejárati kapuk vagy akár ipari létesítmények villamos motorokkal történő kétirányú mozgatása ma már nem nagy feladat, hiszen számtalan erre alkalmas vezérlő kapható.

A martonvásári Brunszvik-kastély díszvilágítása

Deme László |  1317
1 4 (1)

Mikor sok évvel ezelőtt először megláttam a martonvásári Brunszvik-kastélyt, azt hittem Angliában vagyok. Azóta megtudtam, hogy a Brunszvik család egyik eminens képviselője, Géza gróf szigetországi élményei hatására az 1870-es évek elején építtette át a pár száz éves kastélyt neogótikus stílusban.