Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az új OTSZ néhány változása

2020. február 10. | Kruppa Attila |  3276 |

Az új OTSZ néhány változása

2020. január 22-én hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi szabályzat, amely számos, a villamos szakmát érintő változást tartalmaz. Cikkünkben ezek közül tekintünk át néhányat, bemutatva, hogy a változtatások milyen gyakorlati problémák kezelését tűzték ki célul, és hogy milyen megfontolások állnak a módosítások hátterében.

Előzmények

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában jelent meg a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely a 2014. decemberi Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja. A 30/2019. BM rendelet csak a tételes változtatásokat tartalmazza, azaz nem egy egységes szerkezetű új OTSZ megjelentetéséről van szó, így az új OTSZ-re továbbra is 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletként kell majd hivatkozni.

A módosítások elsődleges célja a korábbi OTSZ pontosítása, korrekciója volt, így a hatályos jogszabályban markáns változásokat nem találunk. (Kivételként talán a robbanás elleni védelem említhető, amely egy rövid, de annál lényegesebb fejezetet kapott, és amely remélhetőleg hozzájárul majd e szakterület bizonytalanságainak tisztázásához.) Az OTSZ-hez illeszkedve néhány TvMI is módosításra került, köztük a Villamos TvMI (TvMI 7.4.) is, amely így immár a negyedik kiadásánál tart.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

OTSZTűzTűzvédelemVillámvédelem

Kapcsolódó