Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Itt olvashatók a módosított Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

| |  5513 |

Itt olvashatók a módosított Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően tűzvédelmi szakemberek javaslatai alapján módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek. Az új TvMI-k 2020. január 22-én lépnek hatályba.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot kiegészítő dokumentumok változtatásakor most is szempont volt, hogy döntési szabadságot hagyjanak a tervezésnél és a kivitelezésnél, miközben a biztonságot mindvégig szem előtt tartják. E kettős cél egyidejű eléréséhez komoly szakmai háttérmunkára van szükség, ennek a folyamatnak került a közelmúltban pont a végére.

A megújult irányelvek között egy új is helyet kapott, így már tizenhárom ilyen szakmai dokumentum létezik. A katasztrófavédelem tűzmegelőzéssel és hatósági munkával foglalkozó szakemberei külső szakértők bevonásával dolgozták ki az irányelveket, az új a robbanás elleni védelemmel foglalkozik. 

Az újonnan elkészült irányelv megelőző intézkedéseket, módszertani útmutatót tartalmaz, egyúttal kitér a robbanás hatásainak csökkentésére javasolt védelmi megoldásokra is. 

A folyamatosan változó, fejlődő technológiára fókuszáló, megújított irányelvek hatósági és szakmai együttműködés és egyetértés eredményeként születtek meg, és 2020. január 22-től alkalmazhatóak.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtekinthetőek és letölthetőek, tartalmi és formai módosítása nélkül terjeszthetőek, sokszorosíthatóak. Az alkalmazásuk előtt győződjön meg arról, hogy a hatályos irányelveket használja!

 1. Tűzterjedés elleni védelem
 2. Kiürítés
 3. Hő és füst elleni védelem
 4. Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása
 5. Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
 6. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
 7. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
 8. Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
 9. Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
 10. Szabadtéri rendezvények
 11. Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői
 12. Felülvizsgálat és karbantartás
 13. Robbanás elleni védelem

TűzvédelemTvMI

Kapcsolódó