Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Tűzvédelmi aktualitások

2017/7-8. lapszám | Kruppa Attila |  1673 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tűzvédelmi aktualitások

A villamos berendezés létesítésének szabályrendszerében fontos helyet töltenek be azok az intézkedések, amelyek célja a tűz keletkezésének megelőzése, vagy a tűz következményeinek enyhítése. Cikkünkben röviden áttekintjük a folyamatosan változó követelményrendszer néhány olyan újdonságát, amely jelentős hatással lehet a villamos tervezés és kivitelezés hétköznapi gyakorlatára is.

Az MSZ HD 60364-4-42 változása

A kisfeszültségű villamos berendezés létesítésére vonatkozó MSZ HD 60364 szabványsorozatnak számos olyan követelménye van, melynek hátterét valamilyen tűzvédelmi megfontolás adja. Ez természetes, hiszen:

  • a villamos berendezés – például hibája vagy nem megfelelő használata révén –képes tüzet okozni,
  • a kábelek szigeteléseként felhasznált  műanyag égése – függetlenül a tűz keletkezési okától – jelentősen súlyosbíthatja a tűz következményeit,
  • a villamos berendezés egyes részeinek az a feladata, hogy tűz esetén tűzvédelmi rendszereket működtessenek.

Abban tehát nincs újdonság, hogy a szabványsorozat 2015-ben megjelent 4-42. része („Biztonság. Hőhatások elleni védelem”) foglalkozik tűzvédelmi szempontokkal, már csak azért sem, hiszen ennek a szabványrésznek volt 2011-es előzménye is. Az új kiadás jelentősége látszólag kicsi, hiszen viszonylag keveset változtatott elődjén. Mégis, amint azt mindjárt látni fogjuk, 2017 második fél évétől a változások alaposan megbolygathatják a hétköznapi gyakorlatot.

E változások egyike, amely az első kiadásban még nem volt benne – a 421.7. pont –, a végáramkörökben kialakuló átívelések elleni védelemre vonatkozik, és újfajta, az európai gyakorlatban eddig nem nagyon ismert biztonságtechnikai készülékek bevezetését készíti elő. A másik „változás” – a 422.2. szakasz – még kevésbé lehet feltűnő, hiszen azt ugyanebben a formában tartalmazta az első kiadás. Jogosan vetődik fel tehát a kérdés, hogy miért kell ezt is változásnak tekintenünk – de nézzük előbb az átívelés elleni védelmet.

A cikk még 18 793 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AFDDTűzvédelemTűzveszélyVédelem

Kapcsolódó