Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelmi aktualitások

2017. augusztus 2. | Kruppa Attila |  970 | |

Tűzvédelmi aktualitások

A villamos berendezés létesítésének szabályrendszerében fontos helyet töltenek be azok az intézkedések, amelyek célja a tűz keletkezésének megelőzése, vagy a tűz következményeinek enyhítése. Cikkünkben röviden áttekintjük a folyamatosan változó követelményrendszer néhány olyan újdonságát, amely jelentős hatással lehet a villamos tervezés és kivitelezés hétköznapi gyakorlatára is.

Az MSZ HD 60364-4-42 változása

A kisfeszültségű villamos berendezés létesítésére vonatkozó MSZ HD 60364 szabványsorozatnak számos olyan követelménye van, melynek hátterét valamilyen tűzvédelmi megfontolás adja. Ez természetes, hiszen:

  • a villamos berendezés – például hibája vagy nem megfelelő használata révén –képes tüzet okozni,
  • a kábelek szigeteléseként felhasznált  műanyag égése – függetlenül a tűz keletkezési okától – jelentősen súlyosbíthatja a tűz következményeit,
  • a villamos berendezés egyes részeinek az a feladata, hogy tűz esetén tűzvédelmi rendszereket működtessenek.

Abban tehát nincs újdonság, hogy a szabványsorozat 2015-ben megjelent 4-42. része („Biztonság. Hőhatások elleni védelem”) foglalkozik tűzvédelmi szempontokkal, már csak azért sem, hiszen ennek a szabványrésznek volt 2011-es előzménye is. Az új kiadás jelentősége látszólag kicsi, hiszen viszonylag keveset változtatott elődjén. Mégis, amint azt mindjárt látni fogjuk, 2017 második fél évétől a változások alaposan megbolygathatják a hétköznapi gyakorlatot.

E változások egyike, amely az első kiadásban még nem volt benne – a 421.7. pont –, a végáramkörökben kialakuló átívelések elleni védelemre vonatkozik, és újfajta, az európai gyakorlatban eddig nem nagyon ismert biztonságtechnikai készülékek bevezetését készíti elő. A másik „változás” – a 422.2. szakasz – még kevésbé lehet feltűnő, hiszen azt ugyanebben a formában tartalmazta az első kiadás. Jogosan vetődik fel tehát a kérdés, hogy miért kell ezt is változásnak tekintenünk – de nézzük előbb az átívelés elleni védelmet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

TűzvédelemTűzveszélyVédelem

Kapcsolódó