Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Variációk kétirányú mozgatásra

Relés ötletek és trükkök 5.

2020/1-2. lapszám | Porempovics József |  1227 |

Variációk kétirányú mozgatásra

Garázsajtók, bejárati kapuk vagy akár ipari létesítmények villamos motorokkal történő kétirányú mozgatása ma már nem nagy feladat, hiszen számtalan erre alkalmas vezérlő kapható.

Szinte mindegyik mikroelektronikai áramkörrel működik, bennük legalább egy mikrovezérlővel, mely a feladathoz elegendően nagy szabadságfokkal programozható. Relés kapcsolástechnikával, észszerű szinten tartott relészámmal nem is nagyon lehet kiváltani azt a sok funkciót, melyet ezek a vezérlők tudnak. Szükség lehet viszont egyszerűbb, kétirányú vezérlésekre is, melyek hagyományos időrelékkel, impulzusrelékkel összeállíthatók, és éppen annyit tudnak, amennyit kell. Aktuális cikkünkben ilyen relés vezérlésekre mutatunk példákat. A rajzokkal illusztrált kapcsolástechnikai ötletek, vagy azok egyes részleteinek felhasználása természetesen más alkalmazásokban is jól jöhet, lesz néhány egyszerű, de trükkös megoldás is. A bemutatott kapcsolások mindegyike egygombos nyomógombvezérléssel működik, tehát nincs a mozgatási irányokhoz külön-külön gomb vagy kapcsoló.

A cikk még 13 353 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Egyvezetékes vezérlés

Egyvezetékes vezérlés

Relés ötletek és trükkök 2.