Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gombnyomás-variációk

Relés ötletek és trükkök 3.

2019. november 10. | Porempovics József |  566 |

Gombnyomás-variációk

Sorozatunk aktuális részében az előző lapszámban már ismertetett rövid/hosszú gombnyomást megkülönböztető alapkapcsolás alkalmazási lehetőségei között szemezgetünk, remélve, hogy ötletekkel szolgálhatunk a nem hétköznapi kapcsolástechnikák kedvelőinek.

Relés ötleteinkben kapcsolástechnikailag tulajdonképpen nem történik több, minthogy bekötjük a gyári vezérlőket a használati leírásukban megadottak szerint, vagy kicsit másként, majd valamilyen – sokszor a megszokottól eltérő logikával –, összekötjük, huzalozzuk őket a kívánt működés eléréséhez. A folytatásban tehát „variációk egy témára” következnek.
A kapcsolásokban a rövid/hosszú gombnyomást megkülönböztető áramkör megegyezik az előző részben (VL 2019/10.) már bemutatásra került kapcsolással, így működésének leírását csak emlékeztető szinten ismételjük meg. Tehát minden kapcsolásban, ahol ezt használjuk, a második időrelé időzítése határozza meg a rövid gombnyomás maximum időtartamát, és ezzel együtt a hosszú gombnyomás minimum időtartamát is. Az első időrelé a nyomógomb felengedését érzékeli és a kimeneti impulzust szolgáltatja. Annak ellenére, hogy az események a nyomógomb felengedésére indulnak el, az egyszerűsítés érdekében a továbbiakban csak simán gombnyomásnak fogjuk nevezni (a gomb felengedésének amúgy is feltétele a lenyomás).

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó