Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Egyvezetékes vezérlés

Relés ötletek és trükkök 2.

2019. október 14. | Porempovics József |  739 |

Egyvezetékes vezérlés

Címként adhatnánk azt is, hogy „egy vezeték – több funkció”, ugyanis az előző cikkben megkezdett ötletelést folytatva a relés kapcsolásokkal néhány érdekesnek mondható vezérlési elgondolás elvi megvalósítását mutatjuk be. Lesz közöttük olyan is, mely eléggé eltér a megszokott vezérlési logikáktól – ezért inkább érdekes, trükkös elvi, de működőképes relés ötlet, mint nagy számban hasznosítható megoldás.

Otthonainkban egyre több elektromos készüléket helyezünk el. Ahogy változik a család életvitele, felnőnek a gyerekek, idősödnek a felnőttek, kisebb-nagyobb átalakítást igényel a villamos hálózat, beleértve akár még az egyes helyiségek világítását és annak vezérlését is. A technika is rendületlenül fejlődik, ezért újabb és újabb csodakütyükkel vértezzük fel a lakást, melyek beépítéséhez sok esetben szintén átalakításra van szükség. Ha a villamos hálózatot kell átalakítani, vezetékezni, akkor szinte biztosan elkerülhetetlen a falbontás. Ilyen eset, amikor a hálózati feszültséget kell egy megfelelő helyre elvezetni, ugyanis az éteren keresztül, pl. rádiós vagy infrakapcsolattal nem nagyon tudunk „delejt” küldeni (persze megfizethetetlen megoldások bizonyára létezhetnek). A hiányzó új vezérlőjelek továbbításánál viszont már nyugodtan fordulhatunk a vezeték nélküli megoldásokhoz, melyek lehetnek infrafénnyel működők vagy rádiófrekvenciásak, beleértve a szokásos 433 MHz/868 MHz/2,4 GHz frekvencián működő ISM sávú rendszereket és az okostelefon alkalmazással WIFI-kapcsolaton vagy interneten keresztül elérhető vezérléseket is.

Létezik azonban egy kevésbé elterjedt lehetőség is a vezérlés bővítésére, mégpedig a meglévő vezérlővezeték vagy vezetékek többfunkciós felhasználása, melynek köszönhetően nem kell vezetékezni új vezérlő/kapcsolószálakat a kapcsolószekrénybe, sőt egyes megoldásoknál akár még a meglévő szerelvény is megmaradhat. A következőkben bemutatott vezérlési lehetőségek használatának persze „ára” is van, ugyanis lesz olyan, melynél kényelmetlen vagy elsőre nehezen tanulható a vezérlés kombinált művelete.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ReléVezérléstechnika