Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. november

Ki végezhet villanyszerelési munkát?

Ki végezhet villanyszerelési munkát?

2019. november 10. | Rátai Attila |  16 763
74 4.77 (62)

A címben feltett banálisnak tűnő kérdésre keressük a cikkünkben a választ, hiszen mindenki találkozott már olyan kivitelezővel, aki villanyszerelési munkát végzett, villanyszerelői képesítés nélkül. Azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki villanyszerelői tevékenységet végezhessen, illetve milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a munka elvégzése után. A cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jogszabályok érintik a villanyszerelői tevékenységet, és ennek következtében milyen dokumentációt kell elkészíteni, illetve milyen végzettségekkel kell rendelkezni a munkavégzéshez. Érdemes a leírtakat átgondolni, hogy tisztában legyünk vele, milyen buktatói lehetnek még a legegyszerűbbnek gondolt villanyszerelésnek is.

Fókuszban az atomenergia jövője

Fókuszban az atomenergia jövője

2019. november 10. | Hárfás Zsolt |  1417

Ma már mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy ha valóban tenni akarunk valamit a gyerekeink jövőjéért, akkor a klímavédelmi és az ellátásbiztonsági célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra egyaránt támaszkodni kell. Ezt egyre több ország ismeri fel, ezért az atomenergia újra a reneszánszát éli.

Ha nincs a közelben dugaszolóaljzat...

Ha nincs a közelben dugaszolóaljzat...

Ezt láttam – kontár megoldások

2019. november 10. | VL online |  1902
7 5 (3)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Csatlakozódoboz, szolárinverter, energiaoszlop

Csatlakozódoboz, szolárinverter, energiaoszlop

Novemberi híreink

2019. november 10. | Támogatott cikk |  1231
3 4.5 (2)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Világításvezérlés KNX-szel II.

Világításvezérlés KNX-szel II.

2019. november 10. | Balogh Zoltán |  709
4 4.67 (3)

Az előző részben ismertettük a legfontosabb villamos szempontokat, melyeket a világításvezérlés során figyelembe kell vennünk, az e havi cikkünkben pedig megvizsgáljuk, hogy kell egy egyszerű világítási feladatot megoldani a KNX segítségével szoftveresen. Hogy könnyen érthető és kézzelfogható legyen a téma, egy családi ház nappaliján keresztül fogom bemutatni azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével érthetővé válik KNX-rendszer logikája és a világításvezérlésben rejlő lehetőségek egy része.

Újdonság az elektromos fűtések területén

Újdonság az elektromos fűtések területén

2019. november 10. | Támogatott cikk |  2625
6 4.5 (4)

A fürdőszobák fűtésénél általánosan elfogadott a törölközőszárító radiátor használata, amely megjelenése esztétikus és a teljesítménye tökéletesen megfelel ezen helyiségeknek fűtéséhez. Gyakran egy ilyen fűtőtest dizájnbútorként is megállja a helyét, ráadásul a törölközők tárolására, szárítására is alkalmas.

Érintésvédelmi multiméterek

Érintésvédelmi multiméterek

Áttekintő táblázat

2019. november 10. | VL online |  956
3 5 (2)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Az érintésvédelmi multiméterekről

Az érintésvédelmi multiméterekről

2019. november 10. | Németh Gábor |  3220
17 1 4.8 (10)

A villamos biztonságtechnikai felülvizsgálók közössége igen széles választékban talál műszereket a piacon, azonban a műszerek általános ismerete és a sok év alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalat sem biztos, hogy elegendő az igazán sikeres és racionális választáshoz.

A siker egyik kulcsa az arculat

A siker egyik kulcsa az arculat

2019. november 10. | Szilágyi László |  991
3 5 (2)

Nemrég láttam a színházban egy remek kortárs darabot, ahol a főszereplő egy fűtésszerelő volt. A rendező minden létező sztereotípiát felhasznált a szerephez, és tényleg úgy éreztem, hogy a főszereplő megtestesíti a szerelőkről alkotott képet. Ütött-kopott kantáros nadrág, kissé maszatos arc, szakértő szemek az orron előretolt okuláré mögött, ami, ha nem az orron foglal helyet, természetesen egy nyakba akasztón lóg. Tökéletes kellékként mindig a keze ügyében volt egy reklámtoll és az anyaglista, amit egy darab kartonpapírra írt.

Gombnyomás-variációk

Gombnyomás-variációk

Relés ötletek és trükkök 3.

2019. november 10. | Porempovics József |  675
1 5 (1)

Sorozatunk aktuális részében az előző lapszámban már ismertetett rövid/hosszú gombnyomást megkülönböztető alapkapcsolás alkalmazási lehetőségei között szemezgetünk, remélve, hogy ötletekkel szolgálhatunk a nem hétköznapi kapcsolástechnikák kedvelőinek.

Tudnivalók az e-építési naplóról

Tudnivalók az e-építési naplóról

2019. november 10. | Dr. Dobos István |  3281
3 4.67 (3)

2013. október 1. után induló valamennyi építkezés kizárólag elektronikus építési napló nyitásával és vezetésével folytatható. Ezen szabály alól a jogalkotó 2019. október 24-i hatállyal fogalmazott meg egy olyan kivételt, hogy egyszerű bejelentés alapján folyamatban lévő építkezés esetében nem szükséges e-építési napló nyitása és vezetése (továbbá nem kell bejelenteni az egyszerű bejelentési dokumentációtól történő eltérést sem) abban az esetben, ha az egyszerű bejelentés saját lakhatás céljára szolgál. Ezen kivételt leszámítva a többi építési tevékenység természetesen továbbra is e-építési napló nyitásával és vezetésével végezhető.

Modulvezérlő-szekrény tervezése III.

Modulvezérlő-szekrény tervezése III.

Gázmotoros erőművek IX.

2019. november 10. | Szijártó Gábor |  720
1 3 (1)

Cikksorozatunk előző részeiben a modulvezérlő-szekrény részeit és funkcióit ismertettük, ezenkívül foglalkoztunk a hálózati kód típusaival. Jelen cikkünkben folytatjuk a modulvezérlőszekrény-tervezés főbb szempontjainak a bemutatását.