Villanyszerelők Lapja

Tudnivalók az e-építési naplóról

2019. november 10. | Dr. Dobos István |  42 | |

Tudnivalók az e-építési naplóról

2013. október 1. után induló valamennyi építkezés kizárólag elektronikus építési napló nyitásával és vezetésével folytatható. Ezen szabály alól a jogalkotó 2019. október 24-i hatállyal fogalmazott meg egy olyan kivételt, hogy egyszerű bejelentés alapján folyamatban lévő építkezés esetében nem szükséges e-építési napló nyitása és vezetése (továbbá nem kell bejelenteni az egyszerű bejelentési dokumentációtól történő eltérést sem) abban az esetben, ha az egyszerű bejelentés saját lakhatás céljára szolgál. Ezen kivételt leszámítva a többi építési tevékenység természetesen továbbra is e-építési napló nyitásával és vezetésével végezhető.

Abban az esetben, ha az építtető nem tesz eleget az e-napló nyitási kötelezettségének, az építésfelügyeleti hatóság azonnali hatállyal megtiltja az építési tevékenység folytatását – azt is szükséges azonban megemlíteni, hogy ha az e-építési napló vezetésére kötelezett az e-építési naplót nem a jogszabályoknak megfelelően vezeti, akkor az építésfelügyeleti hatóság „csupán” bírságot szabhat ki (ez alól egy kivétel van, amikor az eltakarásra kerülő szerkezet beépítésének a dokumentálása elmarad).

A cikkünkben rövid összefoglalót kívánunk nyújtani az építőiparban dolgozóknak az e-építési napló vezetésének legfontosabb szabályairól a fentiek elkerülése végett.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés